Дания продължава напред към елиминациите на Евро 2024, изхвърляйки Сърбия от турнира след стратегическо 0:0.

Още преди срещата бе ясно, че само единият отбор ще си тръгне щастлив от Мюнхен, защото нямаше сценарий, при който датчани и сърби да продължат заедно към елиминациите.

За Сърбия единствената алтернатива бе победата, но странно или не, западните ни съседи не сториха нужното, за да я заслужат. Подобно на целия турнир, сърбите бяха доста пасивни и безидейни в атака, а дори в голям период от мача се бяха затворили в защита, макар да бяха отбора, нуждаещ се от победата.

А този развой на срещата бе добре дошъл за датчаните, които отлично знаеха, че и точката ще е нужна за изпълнение на целта. Всъщност Дания бе и отборът, който имаше повечето шансове да стигне до успеха, но и това няма значение, защото с три ремита "червеният динамит" ще бъде част от елиминациите.

В може би най-скромната откъм футболни достойнства и зрелище група, Англия завърши на първото място с 5 точки, Дания и Словения продължават напред с по три ремита, а Сърбия си тръгва към Белград.

Изключително любопитен детайл, влязъл за първи път в историята в употреба бе, че Дания изпревари Словения само заради по-доброто си представяне на по терените на Германия, а в квалификациите.

Дания и Словения завършиха с равни точки, абсолютно еднаква голова разлика, реми в директния мач и равен брой картони. Така се наложи в сила да влиза представянето в квалификациите, където двата тима бяха в една група, спечелена тогава от "червения динамит".

Снимка: Getty images

Иначе странното поведение на Сърбия се забеляза още в началните минути на мача. Големите звезди в атака с изключение на Александър Митрович бяха на пейката, а западните ни съседи не отправиха удар за 45 минути.

Дания имаше няколко добри шанса, включитлено и отменен гол след корнер, след като при центрирането на Ериксен от ъгловия удар, топката бе излязла в аут.

С течение на второто полувреме Драга Стойкович пусна всичките си офанзивни играчи. Имаше момент, в който сърбите играеха с петима отпред, но и това не доведе до голови положения.

Снимка: Getty images

Сърбия все пак вкара в 53-ата минута. Всъщност датчантие си вкараха автогол, но в хода на атаката имаше тънка засада на Йович, заради което голът правилно бе отменен.

Така този лишен от особени емоции мач логично завърши наравно 0:0, а това отлично устройваше датчаните, които вече са в елиминациите и отиват на мача срещу домакина Германия.