"Барселона" посреща "Челси" в мач реванш от осминафиналите на Шампионска лига след 1:1 в Лондон.
 
Двата тима имат изключително интересно и любопитно съперничество, което ви представихме преди първия двубой. "Челси" е и един от най-неудобните противници за каталунците, особено в дома им.
 
"Челси" има четири равенства в последните си четири двубоя на митичния "Камп Ноу", постижение, което не е характерно за английските тимове.
 
Тимове от Англия са гостували 35 пъти на "Барселона", като само два пъти са си тръгвали с победа, десет пъти мачове са завършвали наравно, като съвсем  категорично е превъзходството за "Барса" с 23 победи.
 
Головата разлика на 99-хилядния стадион също е впечатляваща в полза на домакините - 75:21 срещу английските им гости.
 
"Камп Ноу" определено не е най-гостоприемното място за англичани.
 
Разбира се, всичко си има своите изключения, а в този случай това е "Ливърпул". Мърсисайдци гостуват четири пъти на "Барселона", като и четирите пъти си тръгват доволни - две победи и две равенства.
 
Най-пресният случай, който мнозина си спомнят, е отпреди 11 години. На 21 февруари 2007 г. последните два носителя на трофея се изправят един срещу друг - "Барселона" (шампион за 2006-а) срещу "Ливърпул" (2005 г.).

Каталунците все пак са сериозен фаворит с Меси и Роналдиньо в състава, а и няколко дни преди двубоя, Крейг Белами и Йон Арне Рийзе се замесват в пиянски скандал. Уелсецът гони норвежкия си съотборник със стик за голф, търсейки саморазправа.
 
Деко открива в 14-та минута, а всички очакват категорична победа за "Барса". Малко преди края на първата част побойникът Белами се възползва от грешка на Валдес и изравнява. За да е пълен купонът, уелсецът празнува гола, имитирайки удар със стик за голф.
 
"Барса" продължава да атакува през цялата втора част, но в 75-та минута другият побойник - Йон Арне Рийзе, вкарва за 1:2. Една от най-паметните европейски вечери за "Ливърпул" и мач определян от мнозина като тактическа лекция на Рафаел Бенитес.
 
 
"Ливърпул" побеждава и през 1976 г., в полуфинал за Купата на УЕФА. Тогава "Барса" също е фаворит. В състава на каталунците са Кройф и Неескенс, но гол на Джон Тошак носи победата на англичаните, които впоследствие печелят турнира.
 
От 12-те случая, в които английски отбор си тръгва непобеден от "Камп Ноу", осем  са в елиминационни сблъсъци, а останалите - в груповата фаза на Шампионска лига.
 
Три пъти го прави "Ливърпул", както и тазвечершният им съперник "Челси". "Манчестър Юнайтед" си тръгва с нулево равенство през 2008 г., а "Лийдс" завършва 1:1 през далечната 1975 г.
 
Шест от тези осем случая са в полуфинална фаза, а в пет от тях "Барселона" отпада. Каталунците продължават напред само след две от грешните си стъпки срещу англичани у дома, но и двата случая са срещу "Челси".
 
Паметен за "сините" привърженици остава онзи реванш от 2012 г. Лондончани печелят първия мач с 1:0, но "Барселона" все още е фаворит за място на финала. Тимът е може би най-силният в света по това време, а пък от своя страна "Челси" не е убедителен в Премиършип, макар да се е добрал до полуфиналите на Шампионска лига.
 
Двубоят се развива изцяло по вкуса на домакините. Каталунците натикват противника си в собственото му наказателно поле и почти не му позволяват да премине центъра на терена. 
 
В 43-та минута резултатът вече е 2:0 в полза на "Барса", а "Челси" е и с човек по-малко, капитанът Джон Тери получава червен картон.
 
Изглежда сякаш всичко за англичаните е приключило. 
 
Тогава, сякаш от нищото, в добавеното време на полувремето Лампард пуска извеждащ пас към Рамирес и бразилският дефанзивен халф елегантно прехвърля Виктор Валдес - 2:1. Резултат при, който "Челси" се класира, но предстоят тежки 45 минути.
 
Картинката през втората част е същата: 10 в бели "екипи" прибрани в своята половина и дори - в наказателното си поле.
 
Пропуските валят един след друг, а Лео Меси дори изпуска дузпа.
 
В отчаянието си "Барселона" започва да атакува с 10 души, когато "Челси" нанася решителния си удар. Фернандо Торес се откъсва, преодолява вратаря и бележи за 2:2.
 
"Челси" се класира за финал, който впоследствие печели.
 
 
Общо 14 английски отбора опитват да покорят "Кам Ноу" през годините. Един успява, а други три достигат до равенство. Преди сблъсък от подобен калибър като днешния, статистиката не е всичко, но всеки хвърля по едно око към нея.
 
Каталунците знаят, че крепостта им е почти непревземаема за англичаните, "Челси" от своя страна помни 2012 г. и знае, че в последните си четири мача не е губил на този стадион. А равенство, ако е различно от 0:0, може да се окаже достатъчно.
 
Всичко сочи, че "Барса" е категоричен фаворит, но "Челси" има своята история на "Кам Ноу".

Остава да видим, дали ще продължи да я пише.