Испанският арбитър Антонио Матео Лаос отмени редовен гол на "гражданите" за 2:0 и изгони мениджърът на домакините на трибуните между двете полувремена.
 
Така вместо "Сити" да бъде на един гол от изравняване на общия резултат, мърсисайдци обърнаха през второто полувреме и спечелиха и втория двубой след 3:0 на "Анфийлд".
 
Гуардиола не спести мнението си за рефера, който е негов сънародник. Бившият наставник на "Байерн" бе скиптик за назначаването на Лаос още преди мача, тъй като двамата имат история.
 
През миналта година "Сити" победи "Монако" на четвъртфиналите с 5:3 на "Етихад" в онзи епичен мач, когато рефер пак бе Лаос.
 
Той отсъди дузпа за "монегаските", която бе пропусната от Фалкао, а преди това при 1:1 не даде такава за очевидно нарушение срещу Серхио Агуеро от вратаря.
 
Гуардиола не спести мнението си за сънародника след мача снощи:
 
"Той обича да се чувства различен. Специален е. Знаем го добре и говорихме за нещата, които прави на терена. Беше прекалено да ме изгони, тъй като не казах нищо лошо. Не съм го обиждал, просто му казах, че това е гол. 
 
Когато се оттеглиш на почивка при 2:0 е съвсем различно от 1:0 срещу отбор като Ливърпул", заяви ядосаният Пеп.
 
Той припомни и ситуации от първия мач:
 
"Първият гол на "Анфийлд" беше засада на Салах, а после отмениха редовен гол на Жезус. Не отсъдиха и дузпа срещу Стърлинг. Тези решения оказват своето влияние".
 
Гуардиола, въпреки думите си, поздрави своите опоненти и ги призова да защитят честта на английския футбол. 
 
Наставникът на "Ливърпул" Юрген Клоп бе умерен след гръмката победа, но заяви, че класирането в полуфиналите е напълно заслужено.
 
"Манчестър Сити рискуваха и тръгнаха напред с огромни сили. Можеха да вкарат два-три гола до почивката още. Ако трябва да бъда честен, не съм особено доволен от действията на моите играчи през цялото първо полувреме.
 
Доволен съм от нашия отбор не толкова от играта, но от характера, манталитета, който демонстрирахме и от това, че наистина се бихме за този резултат", бяха думите на германеца.