Първата сериозна опасност пред вратата на Мануел Алмуня бе в 11-ата минута, когато Лионел Меси шутира пред дъгата на наказателното поле, но ударът му мина на сантиметри над горната греда, оставяйки непроменен общия резултат в двубоя 2:2, както завърши срещата в Лондон.
Изненадващо за мнозина Арсенал поведе в резултата на Камп Ноу.
В 18-ата минута Тио Уолкът напредна, нахлу в наказателното поле и подаде към Никлас Бендтнер, Виктор Валдес успя да парира първия удар на датчанина, но при втория Бендтнер бе безкомпромисен.
Каталунците реагираха мигновено и изравниха само три минути по-късно. Когато Микаел Силвестър изчисти нескопосано топката, която попадна в Лео Меси на границата на наказателното поле и аржентинецът без миг колебание изстреля снаряд в мрежата на топчиите.
В 32-ата Меси опита да развинти Силвестър в наказателното поле и стреля, но ударът му не намери очертанията на вратата.
Аржентинският магьосник обаче не пропусна да се разпише в 37-ата минута. Ерик Абидал центрира отляво, Педро Родригес в наказателното поле чукна кълбото и изведе Меси сам срещу вратаря за 2:1.
Още само пет минути бяха необходими на Лионел Меси, за да оформи хеттрика си с красив прехвърлящ удар.
Южноамериканецът напредна към вратата след пас на Сейду Кейта, остана очи в очи с Алмуня и с невероятна лекота копна кълбото над стража на Арсенал.
Малко след почивката Ерик Абидал напусна контузен само четири дни преди дербито в Примера дивисион с Реал Мадрид, а на неговото място влезе Максуел.
В началото на втората част двата тима си размениха по-няколко опасности, като най-сериозното положение за гол бе пред Бендтнер в 60-ата минута, но той се засуети и стана лесна плячка на защитата на Барса.
В 72-ата минута Педро бе много близо до четвърти гол за домакините след бързо изпълнен от Меси фаул в центъра на терена. Секунди по-късно Никлас Бенднер с глава стреля в гредата, но се оказа, че е бил в засада при удара.
В 88-ата минута Лионел Меси се сети, че не е вкарвал гол през второто полувреме и реши да поправи това. Нисичкият футболист влезе в пеналта на англичаните, разбърка защитниците и би към врата, Алмуня спаси, но топката се върна в Меси, който шутира между краката на вратаря и топката влетя в мрежата за последен път в мача.
Краен резултата в мача:
Лионел Меси - Арсенал 4:1.
На полуфинала Барселона среща Интер, който отстрани ЦСКА Москва след две победи с по 1:0.
В титаничен сблъсък на полуфиналите, освен дуел между треньорите Хосеп Гуардиола и Жозе Моуриньо, с интерес се очаква и една по-особена битка на терена – защитникът на Барса Габриел Милито ще се противопостави срещу головата машина на нерадзурите - брат му Диего Милито.