След десет участия в най-силния европейски клубен турнир, и няколко поредни четвъртфинала, Лион най-после сбъдна мечтата си, и вече е на два мача от финал в Шампионската лига.
Бордо също бе много близо до успеха, но за пореден път феноменалния Юго Лорис в рамката на вратата на Лион отказа всички опити на "жирондинци".
Единственото попадение за тима на Лоран Блан реализира Маруан Чамак, но дори петте гола на мароканеца в турнира не стигнаха за класирането на полуфинал.
Срещата бе доста по-тактическа от първия мач, блеснал с красив футбол, но целта оправда средствата на Клод Пюел, който не можеше да използва заради наказание голмайстора си Лисандро Лопес.
И двата състава бяха много предпазливи в отбрана, макар отново да показаха и класни изпълнения в атака. Арбитърът Ундиано Майенко от своя страна позволи по-свободна игра, но пропусна да изгони един от най-дейните играчи на Лион Али Сисоко, който на два пъти откровено можеше да получи втори жълт картон и да остави своите в невероятно трудна ситуация.
Лоран Блан се реши на максимален риск чак в края на срещата, в 84-та минута, когато замени централен защитник за централен нападател и пусна в игра Кавенаги.
И това не стигна обаче на Бордо да преодолее класната отбрана на гостите. В отсъствието на Лопес, за Лион най-добрите положения се откриха пред Бафетимби Гомис и Мишел Бастос.
Олимпик имаше повече удари по посока на вратата на своите домакини, но по-чистите положения бяха за "жирондинци". Още в 33-та минута Сисоко изблъска умишлено падналия на земята Вендел, но реферът му вдигна само жълт картон.
В 44-та Алу Диара стреля мощно от 20-тина метра, но нацели напречната греда. Превъзходството на Бордо в края на първото полувреме се увенча най-после с успех в последните секунди от редовното време.
Взаимодействие между Жусие и Тремулинас завърши с пас в наказателното поле отляво, Плашил отклони към Маруан Чамак, и голмайсторският инстинкт на мароканеца му стигна да намери мрежата.
След почивката двата състава си размениха по десетина силни минути, а Майенко отново спести изгонването на Али Сисоко. Пюел стартира със смените, като замени изморения си единствен чист нападател Гомис с активния Миралем Пянич.
Двайсет минути преди края пък Бордо загуби капитана си Алу Диара, който със сълзи на очи напусна контузен терена. В 73-та минута Чамак претендираше за неотсъдена дузпа, след като бе избутан в наказателното поле от почти перфектния в мача Крис, но арбитърът продължи линията си да дава по-свободни действия.
Съвсем очаквано, в последните пет минути Бордо натика Лион в неговата половина, но добре подредената отбрана в синьо се пропука един-единствен път.
В 87-та минута след центриране отдясно Вендел надскочи всички и от пет-шест метра стреля с глава, но изумителният рефлекс на Юго Лорис отчая лагера на домакините, и вдъхна последната необходима доза сили на Олимпик да довържи започнатото.
Олимпик Лион ще се изправи срещу друг отбор с много опит – Байерн Мюнхен – за място на финала в Шампионската лига.
Полуфиналите са на 21 и 27 април.