Любопитен факт е, че информацията за битката за София е на първо място в репортажа, пред сблъсъци като Лацио – Рома, Аякс – Фейенорд, Олимпиакос – Панатинайкос, Барселона – Реал Мадрид, Ал Ахли – Замалек, Селтик – Рейнджърс, Фенербахче – Галатасарай, Партизан – Цървена звезда, Бока Хуниорс – Ривър Плейт.

Трябва обаче да се уточни обаче, че първата позиция е не за друго, а заради подредбата по азбучен ред, в която "Българското вечно дерби" се пада най-отпред.

"Този уикенд Лацио играе срещу Рома, а Ливърпул посреща Манчестър Юнайтед. Поглеждаме и върху някои от изпълнените с най-много омраза футболни съперничества в света на футбола", обобщава "ESPN" и се насочва към София:

"С корени през 40-те години на миналия век, много хора считат Вечното дерби на България за най-голямото съперничество на Балканите: ЦСКА, основан като отбор на комунистическата армия и свързван с богатите хора, срещу Левски, смятан отбора на народа."

"На терена най-яростната битка става през 1985 година във финала за Купата на България, когато има два червени картона, няколко сбивания и съдия, ударен два пъти от вратаря Боби Михайлов."

"Искрата се запалва, когато Георги Славков от ЦСКА открива резултата в 26-ата минута с ръка, а този гол се оказва решаващ за победата с 2:1. В края на мача става голямо сбиване в тунела, като това се вижда достатъчно на Българската комунистическа партия, за да бъде наложена заповед за разпускане на двата отбора. Петима играчи, сред които и Христо Стоичков, са наказани да не играят до края на живота си. Няколко месеца по-късно санкциите започват да бъдат намалявани, позволявайки на играчите и клубовете да продължат живота си."

"Извън терена насилието нараства, особено след падането на комунистическата власт през 1989-а. "Сега е като война" - казва фен на Левски пред Ройтерс през 2008 година - "През целия си живот съм привърженик на Левски и ходя по стадионите вече повече от три десетилетия, но в наши дни изглежда абсурдно да заведа децата си на този мач, защото е твърде опасно", пише още "ESPN", след което обръща внимание на споменатите по-горе други култови футболни дербита, информира Гонг.