Голямото чакане за Евертън приключи, като клубът взе победа в дома на големия си враг след 22 тежки години неуспешни опити.

"Карамелите" спечелиха с 2:0 срещу Ливърпул насред "Анфийлд", в градското мърсисайдско дерби.

Синята част на град Ливърпул не се бе радвала на победа в дербито от десетилетие, а пък последният успех като гост в този мач дойде през далечната вече 1999-а.

Всичко това идва в момент, в който Ливърпул все още е актуален шампион на Англия, макар "червените" да са в сериозна криза.

Кризата е от четири поредни загуби във Висшат лига, както и 6 мача без победа на "Анфийлд". Това бе арената, на която никой не би Ливърпул в продължение на 68 мача, тя бе превръната в истинска крепост, но в последните седмици рухна.

Днес още началото загатна за нов кошмарен мач, защото още в третата минута Хамес пусна чудесен извеждащ пас към Ричарлисон, който изведе Евертън напред.

Снимка: АР/БТА

Ливърпул със сигурност бе по-активният тим през целия мач, но "червените" така и не стигаха до чисти положения, като атаката отново не бе на познатото ниво от последните два сезона. Най-близо до гола бяха Фирмино и Мане, но и в двата случая бранителят Кийн се хвърли самопожертвователно пред ударите им.

Ситуацията стана още по-тежка, когато в 30-ата минута капитанът Джордан Хендерсън напусна заради контузия. Поредната травма на основен играч през сеозна, което е може би и причината за цялостното представяне.

И така минутите изтичаха, а Ливъпрул не намираше път към вратата на Евертън, докато "карамелите" не решиха всичко 10 минути преди края.

Това се случи след гол на Гилфи Сигурдсон от дузпа, която няма как да не предизвика дискусии в следващите дни.

Тя бе отсъдена за нарушение на Александър-Арнолд срещу Калвърт-Люин. В ситуацията обаче бранителят на Ливърпул бе паднал на земята и със сигурност не препъна умишлено нападателят в "синьо", но пък препъването предотврати може би сигурен гол.

Реферът дори прегледа повторениети, като в крайна сметка реши, че дузпа има и резултатът стана 2:0.

Трите точки изравниха Евертън и Ливърпул по точки на шестата и седмата позиция. За "червената" част на града от доста време на дневен ред не стои битката за титлата, а битката за място в Шампионска лига, защото и това не е сигурно за актуалните шампиони.