Шейх Хамад бин Халифа Ал Нахян от Обединените Арабски Емирства закупи 50% от акциите на израелския Бейтар (Йерусалим). Наглед нормална ситуация, все пак арабските милиони са основен финансов източник за не един или два футболни тима по света. Но тук говорим за всичко друго, но не и за нормалност.

Защо? Защото част от феновете на Бейтар са с антиарабски настроения. И по-конкретно групировката La Familia. Ултрасите открито са заявявали позицията си неведнъж, като по време на мачовете на отбора викове от типа на "смърт за арабите" се превръщат в нещо нормално.

Ултрасите дори предупреждават собствениците, че не трябва да подписват с араби или играчи, които са мюсюлмани. През 2013 година офисите на отбора бяха запалени само часове след новината за привличането на двама чеченски футболисти.

Двама членове на крайната групировка тогава бяха обвинени в подпалвачество.

Сделката не мина без недоволство от страна на привържениците. Шейх Хамад, който е част от кралското семейство в Абу Даби, вече е собственик на 50% от Бейтар.

Досегашният мажоритарен сбоственик - израелският технологичен предприемач Моше Хогег вече бе започнал кампания срещу расизма по трибуните, след като закупи клуба през 2018 година. Тогава той бе категоричен, че ще съди за милион долара всеки фен, който използва обиди на расова основа.

"Развълнуван съм от възможността да бъда партньор в такъв славен клуб, за който съм слушал толкова много. Още повече в такъв велик град като столицата на Израел - едно от най-свещените места в света", заяви Хамад, който е обещал да инвестира $92 милиона в "жълто-черния" клубв в следващите десет години.

Остава единствено да видим как ще бъде приет от феновете...