Рейнджърс спечели по категоричен начин титлата в Шотландия и си завоюва прозвището “непобедимите”, след като играчите на Стивън Джерард не допуснаха нито една загуба през сезона. Шампионските празненства на “синята” половина от Глазгоу обаче бяха помрачени от неприятни моменти, след като в един момент нещата излязоха от контрол.

Служители на полицията бяха пратенин в болница с фрактури, счупени зъби и рани по лицата след сблъсъци с феновете на Рейнджърс, които използваха като оръжие пътни знаци и конуси, в комбинация със сигнални ракети.

Местната власт определя случилото се като “най-голямото насилие спрямо полицията” в последните 20 години.

Петима полицаи са били ранени, а 28 от празнуващите привърженици са завършили в ареста. Очаква се задържаните да станат още повече след преглед на записи от камери в центъра на Глазгоу, където над 15 000 фенове на шампионите се събраха, а в арена на грозните сцени се превърна площад “Джордж”.

Именно там превъзбудените и подпийнали запалянковци влязоха в сблъсък с полицията, след като многократно бяха получили предупреждение да не излизат по улиците. Това обаче нямаше как да се случи, след като за Рейнджърс титлата е първа от десет години насам.

“Привържениците ставаха все по-пияни, а с това и по-агресивни и склонни към насилие. Започнаха да хвърлят предмети по полицията, да вилнеят и да чупят. Всички замесени в тези грозни сцени ще бъдат открити и арестувани. Недопустимо е нещо такова да се случва в разгара на пандемия”, коментира заместник шефът на местната полиция Гари Ричи.

Снимка: АР/БТА

Погромите стигнаха дотам, че някои от запалянковците разбиха един от фен магазините на големия градски съперник Селтик и уринираха в него.

Сюзън Ейткън, председател на общинския съвет на Глазгоу, нарече замесените фенове “идиоти” и подчерта, че се срамува да ги нарича свои съграждани.

Междувременно фенове на шампионите в Дубай отпразнуваха титлата далеч по-спокойно - и запомнящо се. Най-високата сграда в света, 828-метровата Бурж Халифа, бе осветена в синия цвят на Рейнджърс, като на нея бяха прожектирани клубната емблема, снимка на Стивън Джерард и “55” - номерът на титлата на клуба.