Челси уволни мениджъра Франк Лампард.

Водещата футболна новина на деня на Острова идва като изненада донякъде, защото става дума за легенда на клуба и човек, приеман безрезервно от феновете.

Но от друга страна, с кой мениджър от последните 15 години Челси е проявил търпение? Вероятен негов заместник е Томас Тухел, който е свободен от месец. ПСЖ уволни германеца около Нова година.

На сайта на клуба се появи и лично съобщение по темата от собственика Роман Абрамович:

"Това е много трудно решение за клуба, не само защото аз имам отлични лични взаимоотношения с Франк и огромен респект към него. Той е човек с достойнство и страхотна работна етика. В този момент обаче смятаме, че най-добре е да сменим мениджъра.

От името на всички в клуба, благодаря на Франк за работата му и му желая успех в бъдеще. Той е икона на Челси и статутът му като такъв остава непокътнат. Винаги ще бъде добре дошъл в клуба."

 

Лампард си тръгва след 18 месеца на поста, което е точно половината от тригодишния договор, който подписа при назначавено му. Той мина през труден първи сезон, в който постигна целите си - най-вече място в топ 4, въпреки че нямаше право да прави входящи трансфери заради ембаргото, наложено от ФИФА на Челси.

Затова път преди настоящия сезон взе 7 нови футболисти за близо 200 милиона лири, правейки най-мащабната селекция от всички клубове в Европа. След силен старт, "сините" влязоха в лоша серия и в последните 8 шампионатни мача записаха 5 загуби.

Не че ситуацията е неспасяема - отборът е на 5 т. от зона "Шампионска лига", стигна осминафинал във въпросния турнир и същия етап на Купата на футболната асоциация.

Реално погледнато, единствено илюзорна изглежда мечтата за титла в края на сезона, но останалите цели са напълно постижими.

Лампард е десетият мениджър в ерата "Роман Абрамович", назначен не с етикет "временен". Общо хората, водили Челси за този период (от 2003 г.) са 14. За едва 16 сезона и половина.

Като играч Франк е рекордьор по голове в цялата история на клуба (211), игра 13 години за "сините", записа 648 мача и спечели 11 трофея.