Какво е да си украинец в любимия отбор на Владимир Путин? Ярослав Ракицкий може би някой ден ще разкаже повече по темата, след като в последните над три години защитаваше цветовете на Зенит (Санкт Петербург). Отборът, който Путин не крие, че подкрепя.

Но 32-годишният украински национал вече не е част от руския клуб, като това не трябва да е особена изненада за когото и да било. Съдбата му в редиците на Зенит изглеждаше предначертана още преди десетина дни, когато руснаците се изправиха срещу испанския Бетис в Лига Европа.

Денят бе 24 февруари. Същият ден, в който рано сутринта същият този фен на Зенит, носещ името Владимир Путин, бе започнал инвазия в Украйна, прераснала в продължаваща и в момента война.

Първоначално Ракицкий трябваше да бъде титуляр за Зенит в европейския двубой, но след пост в социалните мрежи, свързан със случващото се, скоропостижно се озова на пейката.

Бившият играч на Шахтьор (Донецк) качи в профила си в Instagram украинския флаг и написа “Аз съм украинец!”.

Снимка: Getty Images

Нещо, което със сигурност не се е понравило на ръководството на отбора, който освен фенската подкрепа на Путин, може да се похвали и със сериозна финансова такава, отново от същата страна. Основен спонсор на Зенит е държавната компания “Газпром”.

Всъщност Ракицкий е противоречива фигура не е от вчера или днес. От началото на конфликта в Донбас той спря да пее националния химн на Украйна, когато представляваше страната си в международни мачове.

От 2019 година пък, когато премина в редиците на Зенит, защитникът спря да получава повиквателни за селекцията. В медийното пространство се появиха коментари, че той не е викан по политически причини, като някои журналисти дори изтъкнаха липсата му сред избраниците на селекционера като “непрофесионален ход”. 

Това доведе и до обвинения спрямо Ярослав, че е поставил собствените си интереси пред тези на националния отбор, преминавайки в руски отбор.

В крайна сметка обаче днес той показа, че това категорично не е така, разтрогвайки договора си със Зенит по собствено желание. Десетина дни, след като изрази подкрепата си към Украйна.

“Желаем всичко най-добро на Ярослав, приятелите и семейството му. Благодарим му за времето, прекарано в Зенит, като оценяваме професионализма и отдадеността му към нашия тим”, написаха руснаците в официално прессъобщение.

Украинецът изигра 108 мача за отбора от Санкт Петербург.

Снимка: Getty Images