Един от основните нидерландски национали в последното десетилетие - Грегори ван дер Вил, призна за психично заболяване, с което се бори.

Десният краен бранител бе основна част от състава на "лалетата", който игра финал на Мондиал 2010. Самият Ван Дер Вил бе титуляр в мача за трофея, като прекара всичките 120 минути на терена.

Бившият играч на Аякс и ПСЖ изненадващо прекрати преди два сезона, когато все още бе на 30. Две години след последния со професионален мач, той призна за състоянието си, което отдава на сериозното напрежение, на което е бил подложен като футболист.

Грегори ван дер Вил страда от непрeстанни паник атаки, които на този етап възпрепятстват нормалния му живот. Той избягва публичните места, като прекарва почти цялото си ежедневие у дома, където единствено успява да се чувства спокоен.

"Като професионален футболист от мен винаги се е очаквало да се представям на най-високо ниво, независимо как се чувствам. Винаги съм криел емоциите си и през годините те се трупаха вътре в мен. Говоря за гняв, разочарование, тъга. Трябваше да крия всичко дълбоко вътре в мен и да продължавам да играя.

Продължавах да действам по същия начин години наред и не осъзнавах колко вредя на психиката си. На всичкото отгоре нямах и представа какво ще правя след края на професионалната ми кариера. Това ме убиваше ден след ден. От ежедневни тренировки и мачове изведнъж преминах към пълна празнота.

Тази празнота ме съсипа. Изпитвам сериозни проблеми с паник атаки, но благодаря на близките си за подкрепата, благодaрение на която, състоянието ми постепенно се подобрява. Няма идея дали ще играя футбол отново, може би никога няма да го направя професионално", сподели той.

Освен финалист от Мондиал 2010, Ван Дер Вил има 46 мача за Нидерландия. С Аякс печели две титли и две Купи на страната, а с ПСЖ има четири титли на Франция и общо 12 трофея от различните надпревари в страната.