Отново е време за Game ON - видео поредицата на Dir.bg, която ще ви накара да се откъснете от натовареното ежедневие, да се посмеете и да научите нещо ново и различно за популярни български личности. В Game ON водещият Деян Веселинов се изправя срещу спортисти, музиканти и актьори в предизвикателство "един на един", а двубоите се провеждат под формата на видео игра на конзола. Изпращаме март с тематичния девети епизод, в който хръвляме "джойстика" към най-популярната българска дама футболен рефер - Християна Гутева.

Усмихната, възпитана и в същото време много амбициозна. Това са трите качества, които изпъкват у Хрис Гутева, когато човек срещне 30 годишната габровка. "Нямам любим отбор, просто се наслаждавам на игратата на отделни футболисти и отбори в даден период." споделя Гутева и заради силните си симпатии към Юрген Клоп избиора Ливърпул за виртуалното дерби срещу водещия, който се противопоставя с бившия тим на германския треньор - Борусия Дортмунд.

НАЧАЛОТО БЕШЕ ЛЕКА АТЛЕТИКА

"От спортно семейство съм. Баща ми е бил състезател на 200м и 400м, а майка ми на 400 с препядствия, а пък аз се състезавах на 100 с препядствия."

Един от големите уроци останали от Кралицата на спортовете за Християна е дисциплината и концентрацията. В крайна сметка усилията на един цял сезон могат да отидат на вятъра, ако човек не внимава в онези 14-15 секунди от състезанието. 

"Може би това беше и едно от нещата, които ми харесаха във футбола. Че имам повече време да бъркам, да се уча и да се развивам. Съчетавах 4 години атлетиката и съдийството преди да се насоча изцяло към футбола."

 

dir.bg

 

КЛИШЕТО "ДАМА В МЪЖКИ СВЯТ"

Представете си едно момиче на 13 години запленено от Пиерлуиджи Колина. Да, легендарният гологлав италиански съдия е причината за първоначалния интерес на Гутева към реферския занаят. 15 години след началото на нейния път тя вече е български и международен футболен съдия. Рефер №1 на България при жените за 2018г., а амбициите на Хрис са доста по-големи. От суеверие не ги споделя, но в никакъв случай не се притеснява от клишетата за "мъжкия свят", в който се развива. Защото вече повече от десетилетие всяка седмица тя получава съдийски наряди, които често я пращат в негостоприемни условия, в така наречените "селски" групи, където често се случва съдията да бъде и физически атакуван от футболисти или публика. Както се случи само преди две седмици в мача между Костинброд и Торнадо (Безден).

"Изпитвам абсолютно възмущение. Лошото е, че това е от малкото случаи, които са заснети на камера и през фейсбук е стигнало до повече хора, че дори и до Sky Sports. Ако не беше стигнало дотам, щеше да присъства с два реда в някоя хроника, а това е абсолютно нелепо. Едва ли ще те изненадам, ако ти кажа, че това не се случва толкова рядко в българския футбол. Никога не ме е било страх. Това е и най-силното нещо, което ме е водило в професията. Никой не ме е докосвал и с пръст - това го заявявам. Най-много някой футболист да се доближи афектиран на един пръст от лицето ми със заплашителни реплики. Точно това, че не ме е страх понякога ги е отказвало от разправиите. Но ако някой си мисли, че съм супер привелигирована, защото съм жена - твърдо не е вярно. Особено от страна на публиката. Много са "вдъхновени", когато в съдийския екип има жена... Стават много цветущи, чувала съм за себе си всичко, за което може да се сетите."

dir.bg

Цялото интервю и предизвикателство в играта на Game ON, както и неподправените реакции от мача Ливърпул (Гутева) - Борусия Дортмунд (Веселинов) 0:1 може да видите във видео епизода.