Двата най-успешни английски клуба- Ливърпул и Манчестър Юнайтед, са в напреднали рзговори за създаването на Европейска висша лига.

Проектът е за 5 милиарда евро, а осъществяването му тотално ще промени футбола в Европа.

Планът е в тази Висша лига да бъдат включени 18 отбора от Англия, Испания, Италия, Германия и Франция, като според "Sky Sports", вече има клубове от тези страни, които са готови да се включат.

Твърди се, че дори и ФИФА съдейства за подобен план, което прави нещата доста сериозни. Явно не става въпрос само за разговор между хората в Ливърпул и Манчестър Юнайтед, а за нещо по-сериозно. Въпросната Европейска висша лига ще бъде играна на плейофен принцип след приключването на 34-те кръга, като най-добрите отбори ще си разделя огромния награден фонд.

Предвижданият старт на тази Висша лига е през 2022-а, като банката "JP Morgan" готова да финансира проекта с 4 милиарда евро.

Очаква се в следващите седмици да има развитие по темата и повече подробности, а осъществаването на този план определено ще е най-голямата промяна в този спорт в последните три десетиетия.

Освен Ливърпул и Манчестър Юнайтед. отборите на Челси, Тотнъм и Манчестър Сити също са готови да се включат в този нов топ турнир.

Тази Висша лига по никакъв начин няма да замени домашните първенства, а по-скоро може да се яви като алтернатива на Шампионск лига.

Естествено, очаква се най-голямата съпротива да дойде от УЕФА, както и от федерациите на страни като Русия, Португалия, Турция и Нидерландия, чиито отбори няма да имат шанс да бъдат част от елита на Европа и да мерят сили с най-добрите.

Идеята за подобна Суперлига не е чужда, а е обсъждана доста пъти в последните години. Изглежда обаче, че с финансирането на "JP Morgan" и подкрепата на ФИФА, осъществяването на подобен проект е по-близо от всякога.