Балканският футбол е хаос на много нива, от най-висшите етажи на управлението, до случващото се на самия терен, а сякаш любимият спорт просто е отражение на всеки друг аспект от живота по тези ширини.

Днес в София за мач от Лигата на конференциите пристига един европейски шампион, или по-точно клуб, претендиращ да бъде такъв. Става въпрос за ФКСБ, който днес от 20:30 часа се изправя срещу ЦСКА 1948 в мач, който още след изтегляне на жребия предизвика доста въпросителни.

И докато драмите с двата тима на име ЦСКА в родния футбол са ни до болка познати, но и с категорично изяснение от съда ситуация около това, кой е носител на 31 шампионски титли, то на север от Дунава нещата са далеч по-сложни.

Днес на терена ще видим ФКСБ. Отбор, който претендира да е колосът Стяуа, спечелил КЕШ през 1986-а в онзи епичен финал срещу Барселона, но съдът все още не му дава това право. Нито му позволява да носи званието Стяуа, нито да изпозлва емблемата на славния клуб.

В продължение на десетилетия голямото дерби на румънския футбол бе между Стяуа и Динамо, но в последните шест години за най-успешния клуб в страната има едно много по-голямо и ожесточено съперничество - това срещу самия себе си.

Днес, 76 години след създаването на армейския клуб на Румъния, превърнал се бързо в най-успешен и популярен в страната, а и на Балканите, на сцената има два клуба, които претендират да са негови наследници. ФКСБ, който днес ще играе срещу ЦСКА 1948, както и Стяуа, който се подвизава във второто ниво на румънския футбол.

И двата тима претендират, че са автентичният армейски клуб. И двата претендират, че са първия източноевропейси тим, стъпил на европейския трон през 1986-а, но на втора инстанция съдът реши, че това право принадлежи на новосъздадения и тръгнал от дъното на футболната пирамида отбор Стяуа.

Цялата тази сага започна през 2017-а, когато съдът нареди, че намиращият се по онова време в елита тим Стяуа, няма право да носи това име. Това решение на съда доведе до преименуването на клуба на ФКСБ.

През същата онази година, чисто нов клуб, под прекия контрол на министерството на отбраната, се появи на сцената. Той законно носи името Стяуа, ползва клубните символи и претендира да е автентичният армейски клуб на Румъния.

И така до днес двата клуба са в съдебен спор за наследството на заспалия колос, а цялата история на този раздор започва някъде след края на режима на Чаушеску.

Няколко години след убийството на румънския комунистически лидер и смяната на режима в страната, много от клубовете се радват на държавна издръжка - нещо, което се променя през 1998-а. Тогава пред Стяуа започва нов път, преминал през редица трудности, мигове на ръба от банкрута и кризи, докато на сцената не изниква противоречивата личност на Джиджи Бекали.

Убеден, че му е писано да е румънският Берлускони, той става президент на Стяуа през 2003-а и възражда старата слава на клуба, който според проучванията се радва на 45% от подкрепата на всички фенове в Румъния.

Снимка: Facebook

В първите си години на управление той донесе пет титли, полуфинал за Купата на УЕФА през 2006-а и четири учасатия в групите на Шампионска лига. Стяуа продължаваше категорично да е най-големият клуб в Румъния, до решението от 2017-а и старта на историята на ФКСБ.

Стяуа на Бекали се прекръства, а съдът казва, че през 2003-а противоречивият бизнесмен е придобил нелегално клуба, без да получи право да ползва символите и историята му.

И тук хаосът става още по-сериозен. Истината е, че в голямата си част феновете на Стяуа никога не са били фенове на Бекали, което прави разцеплението още по-лесно. Министерството на отбраната отново си получава своя Стяуа, но в долните нива на футбола.

Новият клуб се радва на солидна подкрепа, най-вече от ултрасите на клуба и от ядрото фенове в Букурещ. Тези, които години наред са редом до любимците си в добри и лоши моменти. Друг важен фактор освен името и оригиналната емблема, които карат доста фенове да подкрепят вече втородивизионния тим, е и стадион "Генча". Това е домът на Стяуа, който ФКСБ няма право да ползва.

По-голямата фенска маса обаче остава зад клуба в елита, днешният ФКСБ. В огромната си част това са феновете от провинцията, които и до днес са убедени, че подкрепят истинския наследник на легендарния клуб.

Дори много често те развяват знамена и транспаранти, на които пише, че ФКСБ = Стяуа.

Снимка: Getty images

Абсурдна ситуация, която освен присмех от феновете на останалите тимове в Румъния, създаде едно огромно вътрешно съперничество между ФКСБ и Стяуа.

Новият клуб и към момента наследник на успехите на Стяуа извървя пътя до елита, където обаче не бе допуснат, защото е собственост на министерството на отбраната. През годините той бе обект на редица подмолни номера от Бекали, който споделя:

"Те нямат бъдеще, просто харчат държавни пари за нищо, може би само с целта да ни саботират.

Аз харесвам новото ни име и емблема, но разбирам, че за феновете е важно да си върнат старите символи. Именно заради това ще се съдим до победата. Накрая справедливостта ще възтържествува".

Разбира се, съществува и друга гледна точка от страна на Стяуа, като преди година и половина ултрасите на тима от групировката "Пелуза" споделят:

"Генча е нашият дом. ФКСБ е изкуствен клуб на Бекали, който опита незаконно да придобие нашите успехи и трофеи. Те нямат принципи, история и достойнство".

Разделение по темата има и сред легендите на клуба, дори и сред съотборници, вдигнали заедно трофея в КЕШ през 1986-а.

Равносметката е, че стадионът, името, емблемата, трофеите и по-малката като бройка, но по-верна фенска маса подкрепят Стяуа. Парите, европейските мачове, битката за титлата обаче са за ФКСБ.

Войната между ФКСБ и Стяуа скоро няма да приключи, а днес в София гостува първият клуб. Този на Бекали, на койот съдът позволява да си брои единствено трофеите в ерата на собственика, от 2003-а насам.

Това са пет титли и три купи на Румъния, а срещу ФКСБ ще излезе създадения преди няколко години и дебютиращ днес в Европа тим на ЦСКА 1948.