Футболна Испания, а и Европа бяха взривени от новините, дошли от Барселона. Доскорошният президент на футболния клуб Жосеп Мария Бартомеу, както и трима от най-близките му хора в ръководството бяха арестувани по-рано днес - Оскар Грау, Роман Гомес и Хауме Масферер.

58-годишният Бартомеу бе избран за президент на футболен клуб Барселона през януари 2014 година. Той е бил задържан в своя дом, a неговото управление ще бъде запомнено както със спечелени трофеи, така и с това, че срещу него имаше вот на недоверие, който го принуди да напусне президентския пост след редица провали и неизгодни за клуба сделки от финансово естество.

Масферер е сочен от испанските медии като дяснат аръка на Бартомеу. Всъщност още от появата на случая “Барсагейт”, той е сочен като основен виновник зао громния скандал. Първоначално бе освободен от поста, но клубното ръководство му намери друга длъжност. Временно изпълняващият длъжността президент Карлес Тускетс изгони Масферер от клуба, като това бе едно от първие му действия.

Грау заема длъжността изпълнителен директор на “Камп Ноу” от 2016 година насам. Всъщност той е бивш играч в хандбалния тим на Барселона, като неговата фланелка с №2 дори е извадена от употреба. Грау изигра огромна роля в привличането на Усман Дембеле, Филипе Коутиньо и Френки де Йонг. 

Гомес Понти е специалист по право, който се занимава с юридическите казуси, свързани с клуба и не бе известен на широката общественост преди “Барсагейт”.