Президентът на Колумбийската футболна асоциация Рамон Хесерун и президентът на Южноамериканската футболна конфедерация (КОНМЕБОЛ) Алехандро Домингес изпратиха остро писмо до ФИФА, в което обвиниха световната централа в дискриминационно отношение спрямо Колумбия, която е кандидат за домакин на световното първенство за жени през 2023 година.

Колумбия е един от трите кандидати да приемат най-големия форум при дамите, а другите две кандидатури са на Япония и съвместна на Австралия и Нова Зеландия.

Гласуването за избор на домакин трябва да се състои идния петък, а преди дни ФИФА разпространи доклад, който показва готовността на страните да приемат световното първенство.

Южноамериканската страна има най-ниска оценка - само 2,8 по скалата от 1 до 5, докато Япония е оценена с 3,9, а Австралия и Нова Зеландия - с 4,1.

"В доклада си администрацията на ФИФА прави някои погрешни и дискриминационни заключения по три аспекта от жизненоважно значение за резултата от нашата кандидатура", пише в писмото на южноамериканците.

Освен оплакванията относно точността на заявките за медицински услуги, допинга и търговските аспекти на кандидатурата, в писмото си Хесерун и Домингес се противопоставят и срещу две препратки към тероризма.

"Тероризмът", който се споменава с лекота от техническия доклад, не съществува отдавна. Колумбия днес живее във време на стабилност и социален мир, плод на усилията и зрелостта на своя народ.

Това показва невежество във връзка със ситуацията в Колумбия и липса на интерес да се проведат поне минимални проучвания на ситуацията, в която тази страна се намира", подчертават колумбийците.

Южноамериканската страна се оплаква и посоченото ниво на медицински услуги, което според ФИФА не отговаря на нужните стандарти, докато според жалбоподателите то е сред най-добрите в цяла Латинска Америка.

От ФИФА към този час не са коментирали официално изпратеното им от южноамериканците писмо.