Суперзвездата във футбола Неймар в последните години на няколко пъти разиграва опасната карта "расизъм", обвинявайки противникови играчи, че са го обиждали.

Последният случай бе скандалното дерби между неговия ПСЖ и Марсилия, което завърши с победа 1:0 за Олимпик и общо пет червени картона след безброй сблъсъци и нерви между играчите на двата отбора.

По време на двубоя Неймар на няколко пъти обвини Алваро Гонзалес от гостите, че го е обиждал на расистка основа. Бразилецът продължи да повдига въпроса и в социалните мрежи, като получи подкрепа от отбора си и най-вече цветнокожите си съотборници.

ПСЖ призова местната федерация да направи разследване и да накаже Гонзалес, но нови доказателства по случая сочат, че бившият играч на Барселона далеч не е толкова невинен, за колкото се представя.

Всъщност се оказва, че Неймар е истинският расист. Каналът El Larguero публикува видео, в което ясно се вижда (и чува) как той обижда на расистка основа японския защитник на Марсилия Хироки Сакай.

Сред епитетите, които Неймар използва, са "ши*ан китаец" и "китайско ла*но". На видеото се вижда как Сакай приема думите с типичното японско хладнокръвие и отговаря със саркастична усмика плюс призив към съперника да се успокои.

В миналите дни Неймар беше обвинен и в използване на хомофобски фрази срещу Гонзалес, който освен всичко беше и наплют от Анхел ди Мария по време на дербито.

Като цяло срещата, която се игра на 13 септември, се превърна в цирк, след който летяха обвинения от едната и другата страна. Кой е бил прав и кой крив ще решава френската футболна федерация.