Документалните филми на Netflix са създадени да разказват истории, а малцина във футбола през последните 30 години имат повече истории за разказване от Никола Анелка. Неговият ред дойде с лентата "Неразбраният", която сега е хит на компанията.

Френският нападател игра за грандове като ПСЖ, Реал, Арсенал, Ливърпул, Манчестър Сити, Челси, Ювентус, турския Фенербахче, Болтън... Има мачове и в китайски и индийски отбори...

В момента е треньор на нападателите в Лил, което очевидно дава резултати - в последните 12 месеца този клуб продаде за общо 160 милиона евро Николас Пепе на Арсенал и Виктор Осимен на Наполи.

Анелка говори открито във филма за престоя си в отделните тимове, като особено любопитна е частта за Реал. Той се появи в Мадрид на 20 години през 1999-а, когато клубът плати за него над 22 милиона лири на Арсенал - огромна сума за онова време.

"Пристигнах в Реал съвсем млад и се оказах напълно сам - разкрива Анелка. - В първия ми ден на базата пристигнах рано, седнах да закусвам и дойде един от старите играчи. Каза ми, че съм седнал на мястото му. Наколо всичко бе свободно, преместих се. Дойде втори, случи се същото. И така - със седмици наред. Беше кошмарно.

Никой не говореше с мен освен, за да ми каже, че нещо съм сбъркал. Не излизах с никого, а бях в нова държава, не знаех език, съвсем млад. Преди една тренировка директно им казах - трябва да поговорим. Никой не реагира...

Сега, от дистанцията на времето, си обяснявам нещата и знам, че и аз е трябвало да бъда търпелив и да направя жертви. Винаги е така, когато си в клуб като Реал. Аз обаче избързах и си тръгнах след първия сезон. Все пак спечелих Шампионската лига и допринесох малко за това..."

Нападателят разкрива и за отношения в съблекалнята на Мадрид от онези години, за които загатват и няколко треньори минали през нея в периода.

"Мадрид си е Мадрид, а местните са си местни - казва Анелка. - Йеро е приятел със Санчис, Санчис е приятел с Раул, Раул е приятел с Мориентес, а Мориентес - с Йеро. Такива са взаимоотношенията. Всички останали са външни и трябва дълго време, за да спечелят мястото си там."

Куриозно, този разказ напомня много на думите на Жозе Моуриньо за обстановката в клуба десетина години по-късно, когато Специалния стана треньор на Реал.

"Йозил си говори с Кедира, Кедира си говори с Йозил... Испанците си говорят с испанците", нареди тогава в скандален монолог Жозе, обяснявайки сложната атмосфера в съблекалнята на гранда.