Планът на британското правителство за рестартиране на сезона във Висшата лига вече е обсъден с клубовете от английския елит.

Според в. "Таймс", стратегията е "да се върне позитивното настроение и високия дух на нацията", като през цялото лято текат спортни събития.

Висшата лига би трябвало да се завърне на 8 юни с мача Евертън - Ливърпул, едно от големите градски дербита. То трябваше да се изиграе в кръга, който бе планиран за 14-16 март, но бе първият отложен от сезона заради избухването на пандемията с коронавирус.

Идеята на британското правителство е отборите да се върнат към тренировките си от средата на месец май, а след три седмици подготовка, да започнат мачовете.

От 8 юни до 27 юли е периодът, в който оставащите 92 срещи от Висшата лига да бъдат изиграни. Пресметнато е, че времето е напълно достатъчно, като ще може да се впишат и двубоите от Купата на ФА, където е достигната фазата на четвъртфиналите.

Всички срещи ще са пред празни трибуни, като се прави възможното да бъде предаван максимален брой от тях по телевизията. Вероятно - всички. За целта ще има дни с по 4-5 мача поред, в различни часови пояси.

След края на ускорения последен период от първенството, в началото на август Челси, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед и Уулвърхемптън ще се включат в европейските турнири, в които все още участват.

УЕФА иска да поднови битките в тях около 3 август.

Новият сезон във Висшата лига ще стартира на 22 август, което е само със седмица по-късно от планираното преди да настъпи пандемията и да бъде хвърлен в тотален хаос календарът не само във футбола.