Използвайте слънцезащитен крем е съветът на Евро 2024 от Федералната служба за радиационна защита в Германия, която прави всичко възможно, за да защити феновете от опасностите от ултравиолетовата радиация, но засега повечето търсят подслон от дъжда.

За огромния брой фенове, стичащи се в десетте града в Германия, слънцезащитният крем може да не е на първо място в списъкам, когато става въпрос за опаковане на багажа, но затова той им е на разположение безплатно.

Всеки, който пристига на стадионите или се наслаждава на атмосферата в големите фен зони във всеки град домакин, може да си набави слънцезащитен крем от специални дозатори.

Във фен зоната в Лайпциг на "Аугустусплац", която може да побере до 15 хиляди души, са поставени два огромни чадъра, които предпазват от слънцето и от дъжда. За привържениците има и безплатна питейна вода, а освен гледане на мачове на големи екрани, привържениците могат да се насладят и на музикално забавление.

"UV радиацията е опасна за здравето, но често това се подценява. Има едно просто правило за добра лична защита: избягвайте горещото време и използвайте слънцезащитен крем", каза Инге Паулини, президент на Федералната служба, цитиран от БТА.

В допълнение към високофакторния слънцезащитен крем, Федералната служба също така предоставя информация за текущия UV индекс, който показва на феновете интензитета на слънчевата радиация в техния район.