В последните няколко години сръбският национален футболен тим е синоним на скандали, дойде ли време за участие на голям форум.

Макар да имат сериозни играчи на европейско ниво, сърбите се представяха доста под очаквания на последните две Световни първенства, където не преминаха група, по абсурден начин не се класираха на Евро 2020, а снощи си тръгнаха от Евро 2024 след ужасяващи три мача.

Няма да е преислено да кажем, че сърбите играеха най-слабият и безличен футбол от всичките 24 тима на това първенство, а след разочароващия изход критиките и скандалите отново бяха факт.

Един от големите упреци към това сръбско поколение играчи е, че те никога не се превърнаха в отбор, а същинските раздори помежду им започнаха в дните преди Мондиал 2022, когато медии в западната ни съседка информираха за любовни афери на сръбски национали с приятелките и съпругите на свои съотборници.

Говореше за бой в съблекалнята, откровенна омраза и тотално "отровена" атмосфера.

Нещата не бяха много по-различни и на Евро 2024, но този път информациите бяха, че напрежението не е толкова между самите футболисти, а между тях и треньорът Драган Стойкович - Пикси.

От години в Сърбия се твърди, че макар и гениален футболист, Пикси е далеч от това да има нужните качества за треньор, особено пък на отбор с амбиции да достига до елиминациите на големите първенства.

Снимка: Getty images

Много от ходовете му на Мондиала и на Евро 2024, най-вече около избора на състав доказваха това, а слуховете в западната ни съседка твърдяха, че постът му е сигурен заради добрите му отношения с хора от управлението на страната, включително и президентът Вучич.

Сега обаче Пикси е изправен пред най-сериозното си предизвикателство, а именно бунт на играчите, защото според медиите в Сърбия именно такъв се е разразил в часовете след отпадането от Европейското.

Начело на бунта са били двамата капитани. Душан Тадич, който игра твърде малко по терените на Германия и открито изрази негодуванието си, както и Александър Митрович, който се ползваше с доверието на Пикси, макар да не го оправда с нищо на терена.

В бунта са се включили братята Милинкович-Савич, титулярният вратар Предраг Райкович, както и още от основните сръбски играчи.

Тяхното становище е било категорично, а именно, че няма да облекат националната фланелка докато селекционер е Драган Стойкович.

Снимка: Getty images