България претърпя първо поражение по пътя към Евро 2020.

Родните национали загубиха с 1:2 от Чехия в дебюта на новия селекционер Красимир Балъков.

Може би очакван резултат, а и логичен, защото родният тим бе тотално надигран от съперника.

Въпреки това, част от играчите изразиха оптимизъм за предстоящите мачове и все още вярват в шансовете ни за класиране на първи голям форум от 16 годни насам.

Вратарят Николай Михайлов:

"Най-важното е да се възстановим и да се готвим за мача в понеделник. Имахме доста проблеми при статичните положения. Треньорският щаб ще направи разбор и ще прецени къде сме сбъркали и къде не. Необходимо е да си вземем поуките. На 100% трябва да си вземем мача срещу Косово.

Чехите ни вкараха след две наши грешки. Те са абсолютно преодолим отбор, но не успяхме да вземем нищо. А преди мача вярвах много, че ще постигнем нещо. С Косово ще бъде много трудно. Дано пред нашите фенове да вземем трите точки".

Капитанът Ивелин Попов:

"Започнахме доста уверено. Стилът, който иска старши- треньорът ни допада доста. Връзката между халфовете и нападателите се късаше. Всяко едно неточно подаване ни хващаше доста отворени.

Един стил, когато се изгражда са необходими доста месеци, да не кажа и година. Не може да се подготвим за 7-8 дни. Времето беше много малко. Едно е да играеш в България, друго е да гостуваш в европейска квалификация.

Мачът срещу Косово е ключов. Лично мен не ме интересува да играем красиво и атрактивно, а да спечелим мача. Ние сме доказали през годините, че може да победим всеки и да загубим от всеки, Ние или сме горе, или долу. Не сме европейска сила. Англия е фаворит, а групата е равностойна. Не ни отписвайте".

Голмайсторът Исмаил Иса:

"За мен е чест да играя за националния отбор. През първото полувреме играхме добре, но през второто не знам защо така. Дадохме инициативата на чехите.

Играем като гости. Хубаво, че вкарахме рано...Не, че сме се дръпнали назад, но просто Чехия ни натисна. Мисля, че ще победим Косово. Трябва".

Страхил Попов:

"Странен мач, за съжаление. След нашия гол бързо ни отговориха. Оттам вече предвид обстановката - фенове, домакински мач - допуснахме да ни надиграят. Те повече владяха топката. Второто полувреме също започнаха добре, отбелязаха рано гол.

Черна гора и Косово са направили 1:1, така че мачът срещу Косово се очертава много важен. Задължително трябва да спечелим. Нужно е да се мобилизираме. Още като се изтеглиха отборите в групата беше ясно, че ние, Чехия, Косово и Черна гора сме равностойни. Англия е тоталният фаворит. Всичко срещу останалите опира до моментното състояние - формата, как ще влезеш в мача.

В съблекалнята след такъв мач какво можеш да си кажеш? Ние гоним класиране. Всички искат точки, а ние преследваме класиране. Ако победим в следващия мач, нещата ще изглеждат малко по-добре".

Бранителят Васил Божиков:

"Започнахме добре, отбелязахме гол, но след това дадохме инициативата на чехите. Те са доста силни физически и ни притиснаха в нашата половина. Трябва да вдигнем главите, защото имаме нов мач след три дни и трябва да вземем победа от него. Времето е малко, но трябва да се напасваме с новите момчета. Ние се опитваме да изпълняваме задачите, които ни възлагат треньорите. Косово имат много добър отбор и трябва да бъде много агресивни срещу тях. Трябва да покажем друго лице и да победим".

Чешкият герой Патрик Шик:

"Началото беше шамар за нас. След това се събудихме и започнахме да играем. Може би ранният гол за България ни помогна да играем по-добре.

Естествено, тази победа ни върна в играта. Победата срещу България беше много важна за нас. Успехът беше наистина ценен".

Чешкият треньор Ярослав Шилхави:

"Беше много трудно. Момчетата показаха харaктер и обърнаха резултата. И в края на мача имаше критични моменти, но ние се справихме. Очаквах, че България ще играе офанзивно и бе добър отбор. Патрик Шик показа, че е голям голмайстор, но без другите момчета няма как да се получи победата".

https://sja.sportradar.com/w/DirBG/4508-61380/0731