Мексиканският рефер Едгардо Кодесал определи футболната легенда Диего Марадона като "най-ужасният човек".

Кодесал бе рефер на финала на Мондиал 1990, в който Западна Германия надви Аржентина с 1:0. Късният победен гол падна от доста спорна дузпа, която продължава да бъде дискутирана и 30 години по-късно.

Заради отсъждането си мексиканецът Кодесал със сигурност не е сред най-обичаните хора в Аржентина, а след финала срещу него се сипеха всякакви обвинения.

Разказвайки за онзи финал, Кодесал ракри, че ако е трябвало да спазва стриктно правилника, то Марадона нямаше да завърши мача, а можеше дори и да не го започне.

"Можех да го изгоня още преди мача да е започнал. Той не спираше да сипе псувни по всеки наоколо. Не се спря и по време на химна, от устата му излизаха ужасяващи думи.

Марадона не се укроти и по време на мача, ругаеше по всеки. Нямаше и как да ме излъже, защото все пак говорим един език.

Когато изгоних Педро Монсон в 65-ата минута, той просто дойде при мен и ми каза, че съм най-обикновен крадец, който е на тлъста заплата от ФИФА. Ако го бях изгонил, никой нямаше да ме вини.

Виждал съм Марадона да прави невероятни неща на игрището, не мисля, че има по-добър от него с топката.

Той бе най-добрият футболист, но пък си остава ужасен човек, може би най-ужасният, когото познавам.

Марадона беше истински лидер за отбора си, той контролираше всичко на терена. Има цялото ми уважение като футболист.

Спомням си мачът със СССР от същия Мондиал. Бях четвърти съдия, а аржентинците не излизаха на терена. Накараха ме да ги предупредя, че ще отнесат наказание от ФИФА. Треньорът Билардо ми каза, че не е сигурен, че ще играят, защото Диего не е сигурен.

В този момент видях Марадона в дъното на съблекалнята с глезен колкото футболна топка, а лекарите се обитваха да го бинтоват. Той все пак излезе на терена и изигра страхотен мач.

Като човек обаче си остава ужасен".

Embed from Getty Images