Новият председател на съдийската комисия към БФС - Виктор Касай, застана пред медиите, за да дискутир проблемите със съдийството в родния футбол.

Популярният унгарец, който има доста опит с мачове от топ ниво в кариерата си, без част от семинар за прилагането на системата ВАР заедно с водещия експерт на ФИФА - Майк ван дер Рьост.

Касай заяви, че България трябва да е горда с рефер като Георги Кабаков, който е сред най-добрите в Европа и има съвсем реални шансове да бъде част от главните съдии на Мондиала в Катар.

Според него най-големият проблем на родното съдийство са дузпите, при които се забелязват най-фрапантните грешки, като по думите му той и неговите колеги работят по подобряването именно на този компонент.

"Тук съм от почти 2 месеца, това не е дълъг период. Поради тази причина все още не съм сглобил цялостна картина. Виждам много добри и опитни рефери, както и млади такива, които нямат все още нужния опит. Наша работа е да им дадем шанс и да им помагаме да се развиват.

Трябва да даваме големите дербита на опитните, защото мадите не могат все още да се справят с тях. Обменяме мнения със съдиите, гледаме заедно мачове, анализираме. Надявам се скоро да имаме успехи, тук съм за да помогна на българските рефери. До края на полусезона искам да си направя мнение за качеството на съдиите.

Разбира се, има грешки във ВАР-а, но навсякъде има такива. Има много противоречиви ситуации. Не забравяйте, че в България има ВАР само от този сезон. Това не е много време, ВАР има нужда от практика.

Реферите може да работят от 10-15 години, но от ВАР едва от тази година. Така че все още се учат да ходят, надявам се скоро да можем и да бягаме. Бавно и полека се учим.

Разбира се, не съм щастлив, когато ситуация се гледа по 3-4 минути, но трябва да се разбере, че това е процес. Сигурен съм, че през следващия сезон ще е по-малко това време, по-следващата година още по-малко. Така че с година ще се подобряваме и ще ставаме по-бързи във взимането на решения. Но и в правилата е написано, че не скоростта е най-важна, а точността.

Изпуснати дузпи, изпуснати червени картони, дадени дузпи, които не са правилни. Това са най-честите грешки навсякъде. Дузпита мисля, че са най-големият проблем. Но затова имаме ВАР. Опитът ми показва, че с ВАР броят на изпуснатите дузпи се е намалил, а допуснатите голове от засада са почти 0.

Оптимист съм, че български съдия може да отиде на Световното. Аз съм оптимистичен човек, но съм и реалист. Трябва да знаете, че това е огромно първенство. Самият аз съм бил 3 пъти на подбор и само веднъж ме повикаха. Има голяма конкуренция, особено от Европа. Трябва да се радваме за Георги Кабаков, защото той е в листата на УЕФА и ФИФА и това е голямо постижение", сподели Касай.