Левски да се откаже от професионален лиценз за следващата спортна година и сам да отиде в трета аматьорска лига, откъдето да започне пътя си обратно нагоре. Такава доста шокираща идея е обсъждана на заседание на Управителния съвет на гранда преди дни, съобщи в личния си подкаст и част от сайта dsport журналистът Томислав Русев.

Фактите са, че Левски би трябвало да получи лиценз за новия сезон в Първа лига у нас, тъй като е подал сравнително изрядни документи за миналата финансова година. Делата, дължимите суми и тези, които могат да са проблемни за участието на "сините" в професионалния футбол, се трупат отново след януари 2021-ва и не натежават при лицензирането за предстоящия сезон.

Все пак може да има и допълнителна намеса от европейски контролни органи, ако твърде много играчи потърсят правата си за неизрядност от клуба, каквито информации също вървят в пространството от седмици. За момента това е само хипотеза, по-вероятно е клубът да получи лиценза си за Първа лига безаварийно.

Но дори Левски да вземе лиценз, шефове са обсъждали вариант - краен, разбира се, доброволно да се откажат от мястото си в професионалния футбол и да тръгнат от аматьорския. Там да се започне начисто и да се сложи край на безпаричието, което е до голяма степен заради тежкото наследство на твърде големи плащания към играчи с години наред, политика на разточителни договори и разходи.

"Информацията ми, смея да твърдя, е сериозна - казва в подкаста си Русев. - Доброволно да се откажеш от лиценза си, това ми се струва странно. Освен това задълженията във "В" група си стоят..."

Ситуацията е точно такава и големият съперник ЦСКА го знае добре от личен опит. Ако напуснеш професионалния футбол, но след това по спортен път се върнеш в него (първо във Втора, а после и в Първа лига), ти продължаваш да носиш със себе си задълженията.

Разбира се, при далеч по-скромен бюджет и предимно евтини и млади футболисти, такъв ход ти дава време да поизчистиш от дълговете с драстично намаляване на разходите.

Погледнато малко по-генерално, това не е нова заплаха за един от двата най-популярни клуба в България. Левски бе заплашен от фалит още през януари миналата година, когато собствениците напуснаха клуба.

Дарения от феновете и едри бизнесмени, няколко изходящи трансфери на играчи, както и спонсорски договори засега закрепиха положението. Но такава информация говори, че в клуба вече не виждат как може да се излезе от ситуацията в дългосрочен план.

Вероятно, а и е логично да има коментар по темата от ръководството след новината, дошла доста изненадващо и звучаща доста стряскащо особено за феновете на "сините".