Близо 50 дни пауза в сезоните на най-големите европейски клубни първенства ще се наложи да бъде направена през следващия сезон. Английската Висша лига първа съобщи за плановете, презентирани съвместно с УЕФА пред клубовете.

Засега няма категорично решение, но се очаква заради Мондиал 2022 да се наложи именно такъв сценарий. Световното първенство в Катар няма да е в традиционните месеци юли и юни, между сезоните в клубния футбол, а през декември 2022 г.

Английският футболен елит ще спре между 12 ноември и 26 декември, ако се приеме настоящото предложение. Това са 7 седмици, като се очаква сходна да е ситуацията в Испания, Италия, Германия и Франция.

Мачовете в груповите фази на евротурнирите ще бъдат изиграни също до 10 ноември, тоест - с поне три седмици по-рано от обичайното. За целта сезонът в европейския футбол ще започне най-късно в първия уикенд на август 2022-ра.

И ще завърши в последните дни на месец май 2023 г.

За България, естествено, ситуацията е различна.

У нас футбол не се играе през месец януари, както и след 10 декември.

Това означава, че след спирането на сезона в началото на ноември 2022-ра (УЕФА ще задължи всички национални федерации да го направят, независимо имат ли представители в Катар, или не), мачове в България ще гледаме вероятно чак в средата на февруари 2023 г.