УЕФА написа писмо до всички свои 55 федерации-членове, в което ясно заяви - не спирайте първенствата в отделните страни.

Препоръката идва в деня, в който се очаква официално да бъде обявен първият шампион без игра на континента - Брюж, който е първи в Белгия към момента.

Българският футболен съюз също работи върху план, при който сезонът няма да се доиграе в пълния му вид, а ще бъде спрян след края на мачовете от редовната му част - тоест, след още два кръга. И за шампион ще бъде обявен лидерът към този момент (а той няма как и на теория да е друг, освен Лудогорец).

В писмото обаче се казва:

"От първостепенна важност е дори в такава ситуация на пандемия нашите състезания да се решават на терена и по правилата на спортната битка. Както и да раздаваме титлите само на базата на резултатите.

Като отговорни лидери на нашия спорт, ние трябва да направим всичко, докато това е възможно и правилата ни позволяват, сезонът да бъде завършен.

Имаме увереност, че футболът ще се върне в следващите месеци под форма и условия, диктувани в отделните държави от съответните власти. И вярваме, че прекратяването или отменяне на сезоните е прибързано и нечестно."

Според Sky News на видеоконферентната среща в сряда между шефовете на УЕФА и местните федерации, от централата са изразили увереност, че футбол на континента ще се играе в края на юни и през юли.

Чисто информативно, ситуацията на върха в големите пет първенства е следната:

В Англия Ливърпул води с 25 точки и му трябват 6 в оставащите девет мача, за да е шампион и на теория. Във Франция ПСЖ има аванс от 8 т., но и с мач по-малко, при 10 оставащи кръга.

Но в Испания разликата на върха е 2 т. за Барса пред Реал (11 кръга до края), в Италия Юве води само с точка пред Лацио (при цели 12 оставащи мача), а в Германия авансът на Байерн пред Борусия Дортмунд е само 4 т. при 9 двубоя до края.

У нас Лудогорец има преднина от 9 т. пред три тима с равен актив - Левски, Локомотив (Пд) и ЦСКА, но остават цели 12 кръга с плейофния рунд. 

И това е само битката за титлата. Преди да бъде започнат следващият сезон, трябва да се определят евроучастници, изпадащи, влизащи от долните дивизии...