В Англия обмислят премахване на 36-годишната забрана за употреба на алкохол по време на футболни мачове.

Очаква се това да се случи при преразглеждането на законз за т.нар. "мачдей преживяване", свързан с това да превърнат посещението на двубои в приятно семейно изживяване, а не място за хулигански битки.

Именно в най-тъмните години на английското хулиганство - 80-те, се приема този закон, с който на територията на стадиони се забранява употребата на алкохол с цел да се предотвратят част от проблемите.

Към момента употребата на алкохола е разрешена на обособени места на някои стадиони, най-вече в намиращите се на територията им барове, но всичко това е позволено преди първия съдийски сигнал, не и на трибуните по време на самата среща.

Според бившия спортен министър от Коснервативната партия - Трейиси Крауч, позволяването на всеки фен да изпие една или две бири по време на самия мач, би свалило далеч повече напрежението преди самите мачове и би успокоило страстите в пъбовете около стадионите.

"Представите ни за употреба на алкохол по време на футболни мачове са остарели. Сценките от финала на Европейското първенство не помагат, но аз съм готова да се застъпя за промяна. Нека пробваме, нека дадем шанс на клубовете и феновете, пък ще видим какъв ще бъде резултатът.

Настоящият закон за мен е неприемлив, защото принуждаваме феновете да пият набързо на полувремето. Така подкрепяме нездравословна връзка между тях и употребата на спиртни напитки. Те пият големи количества в кратък период от време. Моето предложение е това ограничение да падне и да не ги принуждаваме да поглъщат цяла халба за секунди", сподели Трейси Крауч.