Евертън се спаси от изпадане от Висшата лига математически с победа на терена в четвъртък над Кристъл Палас - 3:2.

Обратът доведе до невероятна радост, нахлувания на терена и дори грозната сцена да се стигне до физически сблъсък на фен с мениджъра на гостите Патрик Виейра. Но кръг преди края "сините" нямат притеснения за изпадане.

Те обаче ще появиха тази сутрин, когато стана ясно, че Лийдс и Бърнли са изпратили писма до Висшата лига, с които искат разследване на финансите на клуба от град Ливърпул. Нещата са мътни около това, че Евертън е декларирал загуби от 371.8 милиона лири за последните три сезона. Това нарушава правилата - допустими е клубовете да са "на минус" до 105 милиона на сезон в периоди от по 3 г. Така Евертън е минал доста под чертата от 315 милиона лири, които са максималната загуба на един клуб, без той да е в нарушение.

Според "Таймс" скандалът е огромен. Клубът е обяснил числата с това, че е загубил 170 милиона лири в периода на локдаун и пандемия. И затова е направено изключение. Но това - и според медията, и според финансови експерти - е абсурдно.

Астън Вила, който има сходен като капацитет стадион и генерират относително същите приходи от домакинските си мачове, е обявил за този период загуби от 56 милиона... Няма как Евертън да е акумулирал такъв минус, твърдят експертите.

Лийдс и Бърнли - двата клуба, които са вплетени в битката кой ще изпадне в последния ден, след като "сините" оцеляха, искат независим одит от външна за футбола компания. И настояват за отговор най-късно до края на месец май.

Ако вината на клуба се докаже, той ще загуби между 9 и 12 точки от актива си и ще изпадне. А Лийдс и Бърнли ще останат в елита. Другите два тима, които вече потънаха, са Уотфорд и Норич. Търси се третият.

Далеч по-притеснително е, че Евертън не е сигурен и как ще се справя в бъдеще, след като санкциите срещу руски бизнесмени на Острова засегнаха Алишер Усманов, един от най-големите акционери на клуба. А той осигуряваше чрез спонсорски договори голяма част от бюджета.