Мачовете в Германия отново ще са без публика от понеделник, 2 ноември, нареди канцлерът Ангела Меркел.

Тя изрази съжаление, че се налага да обяви тази мярка, като призна - феновете са се държали отлично през двата месеца, в които публика на арените в Бундеслигата се допускаше.

Германия стана първата от големите футболни страни в Европа, която допусна на трибуните хора след избуяването на пандемията на континента в началото на 2020-а.

С отлична организация и мерки, самостоятелни и конкретни за всеки отделен стадион, немците се справяха идеално с предивизвикателството и хиляди посещаваха мачовете през септември и октомври.

Те допускаха процентно хора в секторите, като на кадрите от телевизионните предавания ясно се виждаше как феновете седят далеч един от друг, влизат под строг режим и без струпвания, като са пръснати равномерно из целите стадиони.

Но нарасналия брой случаи в страната - близо 15 000 за последното денонощие, накара Меркел да обяви затегнати мерки в няколко сектора - заведения и туристически обекти също са запечатани, но от 4 ноември.

Стадионите ще бъдат затворени след уикенда, а всички, закупили билети за мачовете в събота и неделя, ще могат да идат на трибуните.

Германският футболен съюз и Бундеслигата изразиха своето съжаление от решението и подчертаха, че планът им е работил отлично, като са спазвани всички мерки и препоръки.

Меркел призна това, но обяви, че не е възможно спортът да бъде отделен от другите сфери на живота при налагането на такива рестрикции.

"Фенове и клубове бяха изрядни и безукорни в поведението си и организацията - се казва в официално становище на Футболния съюз. - Благодарим им за отговорното отношение и дисциплината. Съжаляваме за решението на правителството, но ще изпълним всички наредби и се надяваме скоро отново хората да могат да гледат футбол на живо."