Рууни не успя да се разпише нито един път в противниковата врата в груповата фаза на Мондиал 2010, но според Льов това не е критерии за слаба форма. Ето какво каза Льов пред официалният сайт на ФИФА, цитиран от Фокус.
- Господин Льов, какво означава за Германия прекрачването на първата фаза на Мондиал 2010?
- Те ще играят за пръв път мач от елиминационната фаза, ще се калят.
- Не се ли страхувате, че нервите ще вземат връх у играчите?
- Няма място за такъв страх. Истината е, че не винаги намираме своя ритъм, но това се случва и при по-опитни отбори. Не може да очаквате от нас да сме перфектни. Важното е, че сме първи в групата, а това дава самочувствие.
- Какво очаквате от сблъсъка с Англия?
- Ще бъде специален мач. Тези мачове си имат собствена история. Досега англичаните не се представят убедително.
- Те също имат трудности, но много често отборите се развиват в хода на турнира. Англия разполага с отлични футболисти: Лампард, Джерард, Рууни. Опасни са, а и имат голям опит. При формата, в която е Рууни, май няма защо да се страхувате?
- Рууни винаги може да избухне. Вкара толкова много голове във Висшата лига. За нашата защита предизвикателството ще е огромно, той е много труден за удържане.
- Ще се справи ли Мертезакер?
- През първото полувреме с Гана той загуби няколко високи топки. Централните защитници обаче имат много такива дуели във всеки мач, а Пер е важна фигура в отбраната ни. Арне Фридрих ми хареса.
- Целта минимум е постигната. Сега отборът ще играе ли по-освободено?
- На такъв турнир това никога не се получава в пълна степен. Във всеки мач има натиск. Отдавна разбрах, че с този млад отбор няма да е никак лесно. Срещу Англия напрежението ще е огромно. Опитът от победата над Гана обаче би могъл да ни помогне.