Бившият капитан на руския национален отбор по футбол - Игор Денисов, се превърна в може би най-популярният руски спортист, който открито осъди войната, която неговата родина вече четири месеца води в Украйна.

Денисов, който е легенда на Зенит от родния му Санкт Петербург, има четири титли на Русия, купа УЕФА, Суперкупа на Европа и още шест трофея на клубно ниво в родината. Освен това той има участия на две големи първенства със Сборная, на която също така е носил капитанската лента.

Безспорно една от най-ярките футболни фигури на Русия в последните 15 години, но Денисов предивзика вълна от реакции след интервюто си пред журналиста Нобел Аруцамян, което бе публикувано в Youtube.

В него бившият национал остро осъжда случващото се в Украйна и сам признава, че тези думи може би ще костват неговата свобода, а защо не и живота му.

"Шокиран и ужасен съм от случващото се. Това е истинско бедствие, което няма как да примеа. Аз съм против всеки вид война и убиването на хора. 

Вероятно ще ме тикнат в затвора или ще ме убият за тези думи, но аз ще каза това, което мисля. Аз съм горд човек, изградил съм своето име по честен начин и чувствам, че не мога да мълча в подобна ситуация", казва той.

Денисов дори направи интересно разкритие, че е изпратил специално видео, насочено към президента Владимир Путин, в което на колене го моли да спре войната.

Това видео обаче така и не е било излъчено от нито една телевизия в страната, а едва ли е достигнало и до Путин.

Позиция против войната още в нейните първи дни изразиха топ тенисистите на Русия - Даниил Медведев и Андрей Рубльов, които след свои мачове написаха послания за мир.

След това обаче те не са говорили по този въпрос, а и разликата между тях и Денисов е, че те живеят далеч от родината, докато бившият футболист и до днес е с четирите си деца в родния Санкт Петербург.

Думите на 38-годишният Денисов имаха доста широк отзвук из Европа.