Той е безмилостен, брутален и кървав. Не е добър към всеки.

Но е и романтичен, красив, приказен, на места просто като картинка. Всички го обичат. А тези, които го спечелят, се превръщат в легенди.

Това е "старецът" на спортните класики - "Тур дьо Франс". Първият е бил през далечната 1903-а!

Вчера стартира 106-ото изданиe (за 116 години десет пъти не е имало надпревара). Най-популярното колоездачно състезание в света отдавна е повече от някакви суператлети, които въртят като луди по пътя към Триумфалната арка в Париж.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА КАКВО Е "ТУР ДЬО ФРАНС">>>

Еди Меркс - петкратният победител в "Тура" и мит за колоезденето

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Турът" тръгна от Брюксел, а не от френски град, което е идеален начин да се отбележи 50-ата годишнина, откакто великият белгиец Еди Меркс спечели "Тура" за първи път (от общо пет).

Романтиката на "Тура" идва от потайностите му, от местата, през които води лукаво търсачите на слава върху велосипеди. Пиринеите, селца от типичния френски прованс, дълги прави през полета, както и улиците на големи градове.

Също и феновете. Каравани от целия свят, палатки, цели лагери от запалянковци, чакат на определени места по трасето. Някои пътуват с дни, за да гледат за около минута как край тях преминават колоните.

Червеният дявол Диди Сентф е класиката сред колоритните фенове. Някои от тях имат своите пет минути слава, като яздят на кон край колоната, показват голите си задници или правят някаква друга клоунада.

Но Диди е там винаги в костюма си на дявол. Германецът е пропуснал само едно издание от 1993 г., след като преди 8 години го оперираха и не се възстанови навреме, за да е по трасето. Можете да се обзаложите, че сега пак ще се появи в някой от етапите (а и, между другото, има такъв залог при някои букмейкъри!).

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

22 тима ще се състезавата в тазгодишното издание, като сред тях няма нито един "новобранец". Най-опитен сред отборите е Movistar. Испанският състав е участвал в последните 36 издания поред.

Четири от тимовете са печелили надпреварата - Movistar (7), Ineos (6), Astana (2) and CCC (1).

Фаворит на букмейкърите е Еган Бернал, 22-годишният колумбиец от Ineos. Втори в залозите е съотборникът му и настоящ шампион от 2018-а Герент Томас.

Рекордьорите са Жак Анкетил и Бернар Ино (Франция), Меркс и Мигел Индурайн (Испания), които са печелили великата надпревара по пет пъти.

С четири е Крис Фрум, но британецът пропуска шанса да атакува пета победа, след като направи тежка катастрофа дни преди състезанието и е със счупвания в болница.

По три успеха имат Филип Тис (Белгия), Луисон Бобе (Франция) и Грег Лемонд (САЩ).

Разбира се, в списъка няма да видите името на Ланс Армстронг, въпреки че той има 7 трофея от "Тур дьо Франс". Отнеха му ги заради колосалния допинг скандал, който го унижи и отне всяко от спечелените от американеца отличия.

И без тях, и без Фрум, но задължително с Диди Червения дявол и колорита си, 116-годишният старец "Тур дьо Франс" отново ще е едно от събитията на годината.

Започна се вчера в Брюксел.

След 21 етапа, 3460 километра и 22 дни, всичко ще завърши в Париж.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА КАКВО Е "ТУР ДЬО ФРАНС">>>

50-те години на 20-и век - Етап в Пиринеите, където натоварванията са огромни

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Снимка: Getty Images/Guliver Photos