ЦСКА тръгна по най-лошия възможен начин в новия сезон с отпадане от Европа, което спокойно може да претендира за едно от най-конфузните в историята на клуба. В първенството резултатите и играта са сиви, две ремита и една победа, и със само два отбелязани гола.

Вече се заговори за криза и на доверието на феновете, и игрова, дойде и треньорска смяна. Саша Илич, който изкара целия минал сезон и го завърши с рекордните за ЦСКА 84 точки, губейки титлата само с 1 от Лудогорец, бе уволнен след 0:2 от Сепси в София. Общо води отбора в три официални двубоя от сезона преди раздялата.

Колко пъти ЦСКА се спъва в този камък - ранна раздяла с треньор, който е направил цялата подготовка и започва сезона? И какъв е смисълът от това един наставник да получи цялото лято да планира, тренира, селектира и подрежда състава тактически, кондиционно и организационно, за да бъде махнат след 3-4 мача?

Ако той не е точният човек, защо не е сменен веднага след края на предишния сезон, за да бъде взет новия, който да проведе всички тези процеси, важни за добро представяне в следващите 10 месеца?  И как се очаква специалист да влезе бързо, когато идва в отбор, готвен по един начин, а сезонът вече е в разгара си и време за екперименти няма?

За 13 години в ЦСКА това се случва за пети път.

Павел Дочев бе назначен през май 2010-а, а на 16 август го уволниха, след като стартът на сезона бе трагичен - три загуби и равен в първенството, както и две победи над Клифтънвил в Лига Европа. Наистина, при такива статистики, онази раздяла не бе изненада.

Как завърши ЦСКА в сезона след това? Трети в класирането, на 14 точки зад шампиона Литекс.

През сезон 2016-2017 г. Христо Янев проведе подготовката и започна кампанията, след като бе водил и предната в трета лига. След две победи, едно реми и загуба от Верея, той бе сменен на 21 август. Изкара четири мача от новия сезон. ЦСКА завърши втори, на 16 точки зад Лудогорец.

Три години по-късно Добри Митов бе назначен, започна сезона и го понижиха в помощник на Люпко Петрович още на 21 юли, след като ЦСКА елиминира Титоград в Европа, но започна с равен и загуба в първенството.

Спорно е дали Петрович не "дирижираше" нещата и преди да стане официално, така че този случай е малко по-различен. В края на същия сезон ЦСКА бе втори, на 13 т. зад Лудогорец.

Още две години минаха и подобна съдба имаше Любо Пенев, донесъл Купата на България през май 2021-ва. Уволниха го още на 25 юли, след като загуби с 0:4 от Лудогорец за Суперкупата, направи 0:0 с Лиепая в първи мач от първия кръг в Европа, а в първенството стартира с победа - 4:2 над ЦСКА 1948. Точно след нея дойде раздялата.

В края на сезона отборът бе втори на рекордните 19 т. зад Лудогорец.

Сега дойде ред на Илич, сменен още преди да стане август.

И само за сравнение - когато ЦСКА не направи треньорска рокада още в първите седмици от сезона, представянията са доста по-добри като точков актив и статистика. Втори места с по 1 т. зад шампиона, спечелена Купа на България (2020-2021 г.)...

Това са сезони, които могат да бъдат определени като сравнително успешни, на фона на тези, които споменахме по-горе. В които ЦСКА бе далеч от титлата още в началото на пролетта.

Равносметката от поредната малко изненадваща смяна, след като си оставил треньор да започне сезона и го сменяш след първия трус, ще анализираме през май догодина. Но знаците никак не вещаят позитиви за "червените".