Покрай всички катаклизми и хвърчащи оставки в родния футбол, едно решение на БФС сякаш остана в периферията на общественото внимание. На 2 октомври в Бояна бе изтеглен жребият за осминафиналната фаза на Купата на България, като въпросните сблъсъци трябваше да се изиграят на 29,30 и 31 октомври.

Последната седмица на октомври е традиционна дата за тази фаза от турнира в предходните издания на Купата, та трябваше да е така и този път. Това обаче няма да се случи, защото местните избори изненадаха хората от БФС и Професионалната футболна лига, която организира този турнир.

Трябваше да изминат 16 дни от жребия, за да осъзнаят тези ръководители, че на 27 октомври из цялата страна има избори. А седмица по-късно евентуални балотажи по места. 

При създалата се ситуация МВР заяви, че няма как едновременно да се грижи за изборния ден и за футболни мачове, поради липса на ресурс. Което пък наложи преместването на двубоите за Купата през декември и обърка програмата на един куп отбори.

Разбира се, проблемът не е, че мачовете ще са през декември. А в това, че промените се случват 10 дни преди първоначално обявените дати. Та въпросът е - за какъв професионален футбол говорим въобще?

Имаме претенциите да гоним нивото на западните първенства. Ами там отборите знаят програмата си по дни и часове за няколко месеца напред. Тренировъчният и възстановителният процес за планирани с точност за голям период от време.

Случват се изключения като това в момента в Испания - Барса и Реал няма да играят по програма на 26 октомври, но не заради избори, а заради извънредните събития в Каталуня. И Лигата, Федерацията и двата клуба, работят денонощно по това да се знае кога ще е мачът, за да имат отборите поне 2 месеца преди това за преправяне на програмите си.

У нас отборите ни не знаят с кого и къде играят след 10 дни. В петък ли ще пътуват едни 200-300 или 500 км, или в събота?  А в конкретния случай те нямат никаква вина за това. Просто управниците на футбола не се сетиха, че има избори. Сякаш правителството ги насрочи вчера тези местни вотове.

Всъщност датата бе определена на 27 декември 2018-а, но явно никой не реши да обърне внимание на това. Поне при тегленето на жребия за първия кръг от турнира през лятото да се бяха замислили, пак щяха да имат време да реагират, а отборите - да си правят програма.

Така нашите клубове в случая са поставени в ъгъла. Не стига, че имат десетки финансови, спортно-технически и административни проблеми за решаване, та БФС им създава нови главоболия.

Да вземем за пример Черно море - и то на съвсем случаен принцип.

"Моряците" днес гостуват в Бистрица в мач от първенството, след което в рамките на 10 дни трябваше да играят в Пловдив за шампионат, на "Герена" за Купата и да се върнат до Варна, за да посрещнат ЦСКА. Натоварена програма, обвързана със стотици километри пътувания. Но сме убедени, че Илиан Илиев и екипът му са пресметнали всичко що се отнася до тренировки и възстановявание.

Ден преди мача си в Бистрица, "моряците" научиха, че след сблъсъка с Витоша ще имат цели 11 дни почивка. А след това в два поредни вторника ще играят с Локомотив и ЦСКА. А мачът на "Герена" е пратен някъде далеч във времето - през декември. Съвсем нова ситуация като тренировъчен процес и програмиране.

И Черно море е само един пример. Подобно объркване настана при всички отбори само 10 дни преди въпросните мачове.

Така че - за какъв профеисонален футбол говорим, щом едни избори ни изненадват и налагат драстични промени в последния момент?

Общо взето, безумията с програмата на родния футбол не са от вчера или днес.

Странна практика е, например, гостуванията на Левски и ЦСКА да се слагат в неделя вечерта. Което само усложнява пътуването на двете най-големи гостуващи агитки у нас. 

Примери от последния месец са визитата на ЦСКА в Стара Загора и тази на Левски в Разград. След тези късни неделни мачове, феновете на двата отбора от столицата (а и от цялата страна) се прибраха в малките часове на работния понеделник.

През юли и август това беше разбираемо заради температурите. Но сега спокойно да се играе и през деня - в 16 или 17 ч, а не в 20 и 21 ч.

Отборите, които генерират някакъв фенски интерес у нас се броят на пръстите на едната ръка.

Когато техните мачове се слагат в неудобно време, това определено спира доста от така или иначе малкото фенове да са на стадионите.

Въпросът е дали и за това на някой му пука?

Едва ли, когато говорим за хора, които насрочени преди година избори хванаха неподготвени.