Борис Бекер, падналият идол на световния тенис, даде обширно интервю за проблемите, които съпътстват славата, както и за някои от промените в ценностната система, в модерния свят.

Германецът обяви официално банкрут и предостави на търг всички отличия, спечелени на корта, за да може да покрие огромните си задължения.

Бекер е шесткратен шампион на турнири от Големия шлем, като не успя да спечели само "Ролан Гарос". Бившият номер едно в света изуми планетата и стана звезда през лятото на 1985-а, когато сензационно спечели "Уимбълдън" едва 17-годишен. Нататък Борис бе суперзвезда и животът му коренно се промени.

"Станеш ли известен, вече си известен и това е. Няма връщане назад - каза в интервюто си за радио BBC германската звезда. - Понякога това идва на твърде висока цена, както стана в моя случай."

Бекер, вече на 51 години, обясни в предаването какво точно има впредвид под "висока цена" и направи паралел с колосалните очаквания, струпвани върху 15-годишната Кори Гоф, която достигна 4-ия кръг на "Уимбълдън" тази седмица в дебютното си участие.

"Това е пълна лудост, която се разиграва пред очите ни - коментира Бекер. - Тя е на 15 години! И при това дори не е спечелила турнира, а стигна до четвърти кръг. Дори не до полуфинал.

Признавам, че днес нещата са много по-трудни за звездите на спорта, отколкото по мое време.

Това е така заради интернет и социалните медии. Днес всеки може да си напише нещо в Туитър, Инстаграм или Фейсбук, без да носи отговорност дали има и дума истина. Няма нужда да обяснява. Но се налага веднага да опровергаваш, ако е лъжа. Това е напълно нередно, пълна лудост."

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Нататък в любопитното интервю, Бекер връща страниците на своята история към първите глави:

"Бях съвсем млад. Бях още момче, когато спечелих "Уимбълдън". Бях зашеметен от колосалния интерен, от размерите на популярността. На практика, аз носех на гърба си надеждите на цялата нация. И какво става, ако не спечелиш? Ако се провалиш, ако загубиш следващия финал?

Понякога не просто разочаровах себе си, а имах усещането, че разочаровам целия народ плюс армията от фенове. Да не говорим, че след загуби на големи мачове критиките стигаха до лични нападки. Всичко това бе заради очакванията.

Да не говорим, че взех и лични решения (говори за сватбата си с Барбара Фелтус, мулатка, която не е била приета добре в немското общество през 1993 г. - б.а.), които бяха нападани съвсем неоснователно и по начин, който днес е невъзможен. И не съжалявам за тях.

А славата, известността - само, който е минал през това, знае колко е специфично.

Седиш на кафе с някого, а на следващия ден това е водещо заглавие на всички вестници. Разхождаш се по улицата и репортери от големите издания те преследват и опитват да те снимат. И все пак, беше по-добре, отколкото е днес.

Имаше и положителна страна. В ресторанта никога не оставаш без място, полагат ти се привилегии, понякога дори заобикаляш някои правила. Това е хубавата част на известността, но е и много рискована. Изпуснеш ли нещата от контрол... Аз направих грешките си и плащам скъпо за тях."

Снимка: Getty Images

Бекер е шокиран от ценностната система в наши дни, както и от това колко лесно се лепи етикет "звезда" и "популярен" (използва английската дума celebrity - б.а.).

"Аз съм звезда, защото съм направил нещо в живота си, което е необичайно, уникално и е впечатлило хората по света. Но днес има звезди (celebrity), които са такива просто, защото... са такива. Никой не знае точно защо са в тази категория. Невероятно е, че те са известни и се възползват от славата.

Това прави нещата адски сложни при възпитаването на децата ни. Дали те искат да бъдат известни и успешни? И какво точно значат тези категории, какво е да си успешен и какво - да си известен?

Виждам хора с по 10 милиона последователи в Туитър, но не знам с какво се занимават и защо са известни."

 

Снимка: Getty Images