Мощна атака срещу тримата големи в тениса предприе американският "New York Post", като дори ги призова "да дойдат или да си гледат работата".

Изданието изригна, след като в рамките на седмица Рафаел Надал, Новак Джокович и Роджър Федерер намекнаха или казаха директно, че не биха приели да играят на US Open.

Организаторите на турнира от Големия шлем продължават да настояват, че той ще се проведе от 31 август, въпреки че това изглежда направо немислимо с оглед на разпространението на заразата в Ню Йорк. Окончателно решение се чака на 15 юни.

"Правилното решение е да играем - каза говорителят на надпреварата Крис Уидмайър пред "New York Post". - Ще го направим достатъчно безопасно, но Америка и светът имат нужда от това да играем."

Изданието добавя коментарни думи, в които се чете:

"Джокович, Надал и Федерер имат задължение към тениса да играят на този турнир. Те са хората, които дават тон и пример. Понякога просто шоуто трябва да продължи. Особено, когато целият свят е в толкова разколебана и несигурна ситуация.

Рафа, Роджър и Новак - идвайте и играйте! Ако не - гледайте си работата! Вие ще загубите!"

Естествено, тук прозира чиста проба натискане на националистична, а и на емоционална нотка. Турнирът ще е далеч от блясъка си и без това, защото няма да има публика. А евентуално оставане и без тримата големи... Ясно какъв спад в интереса ще има по света.

Надал първи обяви, че не би пътувал за US Open, ако ситуацията не се промени коренно. И посъветва да няма никакъв тенис поне до края на есента, за да се гарантира поне в някаква степен сигурността и здравето на играчите.

Джокович пък разкри детайли от протокола по мерките за безопасност, които са разпратени от организаторите на надпреварата до състезателите. В тях пише за присъствието на само един член от екипа на играч с него, което според Ноле е немислимо.

Федерер намекна, че самата мисъл да се пътува между континенти толкова бързо след обявяването на пандемията, му се струва някак далечна.

А след полет през Океана до Америка за US Open в края на август, тенисистите трябва да се върнат веднага до Европа за "Ролан Гарос". Цялата тази програма към момента изглежда трудно изпълнима.