Виктория Азаренка спечели в два сета първия голям мач от програмата на дамския турнир на Australian open. Тя надделя над София Кенин с 6:4, 7:6, като срещата продължи над 2 часа.

И двете са бивши шампионки в Мелбърн, но заради серията травми и лоша форма, Кенин е вече извън топ 200 в ранглистата. Но именно това бе единственият сблъсък на състезателки, вдигали трофея, още в първия кръг.

Американските звезди Кори Гоф и Джесика Пегула, поставени като №7 и №3 в основната схема, дадоха тон за силен старт на дамите от тази страна на турнира.

Четири победи на тенисистките от САЩ белязаха първата нощ на надпреварата, преди обаче да дойдат и две поражения (едното бе точно на Кенин).

Гоф (на основната снимка) спечели срещу Катарина Синякова (Чехия) с 6:1, 6:4 и ще срещне във втория кръг Ема Радукану от Великобритания, от която се чака да направи далеч по-силен сезон от миналия.

Тя взриви света на тениса с победата си на US Open 2021, но не успя да затвърди впечатленията през миналата година и стигна до №77 в ранглистата. Все пак тази сутрин Радукану спечели с 6:3, 6:2 срещу германката Тамара Копач.

Пегула, трета в схемата, не даде шанс на белгийката Жаклин Кристиан - 6:0, 6:1.

Отпаднаха и първите тенисистки, поставени в основната схема. Аманда Анисимова (№28) бе елиминирана от Марта Костюк с 3:6, 4:6, а Мария Бужкова (№25) си събира багажа след 2:6, 4:6 от Бианка Андрееску.

Още резултати при жените:

Мария Сакари - Ю Юан 6:1, 6:4

Петра Квитова - Алисон ван Ютванк 7:6, 6:2

Йелена Остапенко - Даяна Ястремска 6:4, 6:2

Барбора Крейчикова - Сара Бейлек 6:3, 6:1

Даниеле Колинс - Ана Калинская 7:5, 5:7, 6:4.