България ще има двама тенисисти в топ 200 на световната ранглиста по тенис при мъжете за първи път в историята.

Втората ракета на страната Димитър Кузманов завоюва дебютна титла в турнирите от сериите "Чалънджър" в Барселона в неделя и благодарение на спечелените точки в каталунската столица, 28-годишният пловдивчанин ще направи своя дебют сред първите 200 от идния понеделник, като в момента той заема 187-ата позиция във виртуалната класация на АТП.

Както е известно, най-добрият български тенисист Григор Димитров в момента е 28-и в света.

Преди тях само двама други български състезатели бяха стигали толкова високо в ранглистата, но по различно време. Това са Милен Велев и Орлин Станойчев.

Велев пръв осъществи пробив през 1993 година, изкачвайки се до рекордното за България към онзи момент 121-о място, но по същото време Станойчев е извън първите 700, а неговите най-силни години дойдоха във втората половина на 90-те, когато в шест поредни сезона (1995-2000) той беше неизменна част от топ 200.

През 2000 година Орлин Станойчев стана и първият български тенисист, влязъл в топ 100 на света, изкачвайки се до 96-ата позиция, недостигана от друг роден тенисист при мъжете преди Григор Димитров.

Кузманов също така се присъедини към Велев, Станойчев, Димитров и Ивайло Трайков, които са единствените българи с титли от категория "Чалънджър" на АТП.