Бившият №1 в тениса - Марат Сафин, е известен като доста странен тип. На корта всички го познават като страхотен играч, но извън него го приемат като чудак.

Интервютата му винаги са странни и колоритни, като предизвикват множество коментари. Сафин често говори за теми тотално различни от тениса. Обсъжда политика, космоса, боиразнообразието, компетентен е по всеки въпрос.

В последното си интервю обаче темата бе тенисът, макар Сафин да призна, че той никога не е бил негова страст.

"Сестрите Уилямс може би са най-известното тенис семейство. Със сестра ми Динара обаче сме единствените, които едновременно са били на върха в двете ранглисти.

Заслугата за това нещо е изцяло на майка ни. Тя направи невероятна треньорска кариера, а да види децата си на върха със сигурност е било нещо специално.

Истината обаче е, че на мен никога не ми е харесвало да играя тенис. Направих го само и единствено заради майка си. Играех по задължение и непрестанно напрежение.

Винаги съм мечтал да бъда футболист, така и не изпитах удоволствие от тениса.

Не мога да скрия, че футболът бе моята страст и продължава да бъде. Тенисът бе против волята ми и като дете проклинах всяка тренировка.

Наистина е огромна изненада, че постигнах такива успехи, вършейки нещо досадно за мен".

Сафин си припомни и чупенето на тенис ракети. Оказа се, че точната бройка е 1055. Той разбрал това в края на кариерата си, когато от компанията "Head" му подарили специален сноуборд с надпис 1055 върху него.