Легендарният Борис Бекер имаше честта да работи не малко време с Новак Джокович и да го опознае много добре. Германецът написа много интересен коментар в колонката си за Dailymail, в който изрази своето мнение за скандалното изхвърляне на сърбина от US Open. Призна, че не е изключвал да се случи нещо подобно, заради навиците на Джокович да хвърля ракетата си и да "изстрелва" топката на случаен принцип. Даде и съвет на Ноле как да се върне още по-амбициран.

***

Да те дисквалифицират от Големия шлем за тенисист е все едно на футболист да бъде показан червен картон в голям мач от Световното първенство.

Ако питате Дейвид Бекъм кой е най-лошият спомен от кариерата му, той със сигурност ще ви каже, че е инцидентът срещу Аржентина на Мондиал 1998. Ако след 10 години питате Новак Джокович кой е най-лошият му момент, той ще спомене диксвалификацията на US Open през 2020-а.

Точно затова Новак ще се чувства както засрамен, така и разочарован от събитията в четвъртия кръг. Глобите ще са огромни, но другите аспекти на инцидента ще го наранят повече.

Дори за някой като мен, който има голямо уважение към Новак, решението бе коректно. Не мисля, че той опита да нарани някого, а просто загуби контрол за момент и трябваше да си тръгне.

Това се случи в момент на загуба на концентрация, след като той изпусна три сетбола при 5:4, но подозирам, че става дума за нещо повече. За мен той плати цената, че се занимава с твърде много неща по време на турнир от Големия шлем. В същото време работи по лидерството в Организацията на играчите.

Да спечелиш титла от Шлема е изключително трудно, защото включва изцяло фокусиране върху целта и запазване на най-добрата форма срещу най-силните в света. Това не се е променило откакто аз играх.

Страхувах се, че Джокович върши твърде много неща, когато видях какво се случва около новата организация. Например, когато Адриан Манарино беше привикан от здравните организации миналия петък (заради контакт със заразения Беноа Пер), Джокович бе този, който се опита да му помогне.

Та той дори имаше мач същата вечер. Повечето топ играчи биха накарали своя агент или някой друг да го свърши, но Новак искаше сам да се заеме. Не можеш да се нагърбваш с това допълнително напрежение по време на Голям шлем.

Също така се чудя дали не беше грешка дългогодишният му треньор Мариан Вайда да не е сред тримата, които е позволено да придружават Джокович. Това е човекът на Новак - много спокоен и с бащинска фигура. Той обаче не бе там.

Когато работих с треньорския екип на Джокович, бях на трибуните и видях инцидента с хвърляне на ракетата на "Ролан Гарос" през 2016-а. Тогава Новак почти уцели съдията.

След това говорихме за ситуацията, защото беше измъкване на косъм. Знам какво е напрежението в големите мачове, а и аз не винаги съм бил "добрия". Казах му, че може да крещи колкото си иска, да си чупи ракетата, но не може да хвърля така неща. Тревожих се, че може да се случи нещо такова.

Но, както е при всички, на Новак най-големите предимства се превръщат в негови недостатъци. Той е емоционален играч с манталитет на уличен боец. Точно този огън му помогна за 17 титли от Шлема.

Харесвам го много. Той е най-добродушният тип, който ще намериш в една суперзвезда. Винаги мисли за хората, които са в по-лошо състояние от него. Много е интелигентен и безкрайно лоялен към приятелите и семейството си. Ако си един от тях, можеш да му звъннеш в 3 през нощта и ще ти помогне.

Новак е човек на хората и иска така да бъде приеман. Играе в ера на двама тенис богове в лицето на Надал и Федерер, и разваля статуквото. Мисля, че го тревожи, че не е популярен колкото тях.

Бих го съветвал сега да се върне към основните неща. Той осъзна грешката си и е важно да продължи, ако може, защото остава малко време до "Ролан Гарос".

Трябва да се прибере, да говори със съпругата си Йелена, защото тя го познава най-добре. Да говори с Вайда, да тренира и да се фокусира само върху тениса си. "Ролан Гарос" винаги е предизвикателство за него, но най-глупаво би било точно Джокович да отписвате.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos