Григор Димитров е в третия кръг на "Ролан Гарос" след очаквана победа над Андрей Мартин - 6:4, 7:6, 6:1. И във втория си двубой на турнира, той не даде сет на противника.

Българинът срещна корава съпротива от словака, който е едва 102-ри в ранглистата, но се би за шанса си срещу световния №20.

От друга страна, Димитров рядко излизаше от "трета скорост" в сблъсъка, продължил 2 часа и 17 минути. Това определено не бе лимитът на възможностите на Гришо, който запази и сили за следващия бой в Париж.

Не се мина без колебания и малки моменти на притеснение за българина, който обаче изпълни целта и стигна третия етап на надпреварата, на който отпада неизменно в последните три години.

Надеждата е, че този път не това ще е последното препятствие за Димитров на "Ролан Гарос". Сигурно е поне, че той няма да загуби точки за ранглистата и може само да спечели актив при нова победа.

И слънцето днес се показа над кортовете в Париж, колкото да си спомним, че и в този период от годината го има. Предишните дни бяха обилно поръсени с дъжд, нарушил тотално програмата. Този път мачът на Димитров мина без вода, но с вятър над корта "Симон Матийо", трети най-значим в комплекса.

Първият сет мина равностойно като статистики, а един пробив стигна за спечелването му. Григор спечели подаването на противника при 3:3, затвърти брейка и затвори тази част за 46 минути срещу борбения словак с 6:4.

Не се налагаше световният №20 да показва дори 80 процента от възможностите си, като очевидно стратегията бе да се запазят сили и енергия.

Но се оказа, че така няма да стане. Втората част тръгна колебливо за Гришо, който все пак спечели първото си подаване. Но предаде второто сравнително лесно, а Мартин затвърди пробива и при 4:1 вече диктуваше събитията в сета.

Снимка: AP/БТА

Българинът реши, че е време да се рискува малко повече, а и да се вдигнат оборотите. Нова решимост имаше в играта му, търсеше повече и по-директни уинъри, за да обърне резултата.

И ефектът бе видим. Пробивът бе върнат за 3:4, затвърден и сетът се заклати при пълно равенство. Повече проблеми на свое подаване имаше словакът, докато Гришо сервираше добре и печелеше своите геймове сравнително лесно. Логично - тайбрек се наложи да решава изхода на тази част.

В него нашият тенисист имаше инициативата, а при 6:5 спечели решаваща точка на подаването на Мартин, за да затвори и тази част. След час и 37 минути игра, изглеждаше сякаш логиката е дошла и седнала на корта "Симон Матийо", за да изгледа как фаворитът печели рутинно мача.

Имахме си обаче едно наум - при Григор нещата никога не са скучни, макар понякога да предпочитаме да е така. Третият сет тръгна с 0:30 на негово подаване, после и през точка за пробив, но българинът оцеля и поведе. Задаваше ли се нова драма и в тази част?

На първо време - не. Последва образцов гейм на подаването на Мартин и пробив на 15, което сякаш трябваше да е край на интригата.

Е, драмата все пак не закъсня. Гришо допусна словака веднага да върне пробива и да се появи надежда в очите на съперника при 2:1 за българина и негово подаване в третия сет. И пак - класата се върна на клея в Париж, Димитров заигра концентрирано и стигна до нов брейк - трети пореден в тази част за двамата!

При 3:1 явно на първата ни ракета се стори, че е време да приключва с интригата. Все пак - ще има и още мачове в Париж. Григор погали окото на ценителите с няколко прекрасни отигравания за 4:1, а този гейм вероятно е премахнал и последните опорни точки на надежда за обрат у съперника му.

Нататък всичко се разви много бързо и безаварийно - още един пробив, трети за българина в сета, после експресно подаване и след 137 минути - 6:4, 7:6, 6:1, гейм, сет и мач за Димитров.

Следващият съперник на Григор ще определят Денис Шаповалов и Роберто Карбайес Баена, които играят в момента.

Снимка: AP/БТА