Първата ни ракета в мъжкия тенис - Григор Димитров, даде интервю пред BBC докато се готви за старта на своя сезон в Мелбърн.

Гришо коментира прословутата 14-дневна карантина, която той и колегите му изкараха, и която стана прична за огромното недоволство.

Българинът се надява, че това по никакъв начин няма да повлияе на качеството на тениса и на нивото на играчите, защото в случая някои могат да имат нечестно предимство.

"Старая се да извлека възможно най-много позитиви от ситуацията. Бях сред късметлиите, които нямаха заразени спътници на своите полети. Имам възможност да тренирам навън и да дишам свеж въздух по няколко часа на ден и се опитвам да се възползвам максимално от това.

Най-важното нещо за играчите в момента е да не спираме да се движим и да използваме възможностите, които ни биват предоставени. В момента мислим ден за ден. Вече мина половината време от престоя ни тук и е чудесно, че няма нови случаи на заразени с вируса.

Това определено ще донесе предимство на някои играчи, но всички ние сме различни. Някои от нас обичат да тренират всеки ден, други - през ден, а треи имат нужда от повече занимания във фитнеса. Всеки от нас си има определени навици.

Обикновено ни отнема около седмица, за да се адаптираме към обстановката на турнирите от Големия шлем. Една част от играчите пристига от Европа, друга- от Южна Америка и трябва да се вземат предвид неща като часова разлика, хранене и още много други.

Начинът на подготовка е специфичен за всеки. Иска ми се да мисля, че никой няма да има нечестно предимство, тъй като съм съпричастен с играчите, които бяха под строга карантина, и ги подкрепям доколкото мога. Тяхната ситуация е много неприятна.

Мога да си представя през какво преминават, тъй като бях заразен с вируса и прекарах три седмици вкъщи, но дори тогава поне си у дома, а не в хотелска стая. Това няма как да не се отрази на подготовката им, но се надявам, че ще получат необходимото време да се подготвят поне до известна степен.

Както казах, тренировъчните режими са специфични за всеки и се надявам, че когато всичко това вече е зад нас ще можем да погледнем напред с повече вълнение и позитивизъм.

Не мога да говоря от името на другите играчи. Както казах, всеки от нас е различен и това е едно от нещата, които обичам най-много в тениса - всички сме различни, но в същото време имаме общи цели, които постигаме по разнообразни начини. Всеки се опитва да намери най-добрия метод, по който да се справи с тази ситуация. Както казах, за нас като спортисти е много важно да сме навън и да се движим. Мисля, че в това се корени целият проблем".