Случаят с Наоми Осака, която напусна "Ролан Гарос" след първия си мач на турнира, продължава да е основна тема в тениса, а и в спорта като цяло.

Мнение дадоха настоящи и бивши шампиони, а днес проговори и легендарната Крис Евърт. Американската икона на женската игра е един от пионерите в битката за права на дамите в този спорт, като нейното име е символ на собствена позиция и мнение.

Подобна репутация вече си изгражда Осака, която се оттегли от втория за годината турнир от Големия шлем заради нежеланието си да се явява на пресконференции и да говори с медиите там. Тя бе глобена и заплашена, че ще бъде отстранена, но предпочете сама да напусне надпреварата и създаде огромна сензация с този ход.

Пред CNN Евърт коментира ситуацията.

"Мисля си, че и медиите трябва да покажат повече уважение към спортисти от най-висок калибър - каза 66-годишната бивша №1 в света. - Те също трябва да вдигнат нивото и да имат друга позиция и отношение. Дали разбирам какво се случва с Осака? Естествено. Да се сблъскаш със славата и парите на толкова ранна възраст може да бъде опустошително за психиката.

Тенисът има ресурсите да помогне на тези млади хора.

Когато тръгваш от съвсем обикновено семейство и скромно детство, да се превърнеш за съвсем кратко време в един от най-известните и добре печелещи спортисти в света не е лесна работа. Може да те унищожи психически.

Всички трябва да търсим решенията, за да станат средата и условията в спорта по-добри. Медиите имат роля в това, те промотират спорта, но едновременно с това са в пряк контакт със състезателите. А те са хора, не само атлети. И всички трябва да се съобразяват с това."