Световният №8 в тениса Доминик Тийм уплаши щаба на австрийския отбор и феновете си, след като "лекарска забрана" го спря от мача за Купа "Дейвис" този уикенд срещу Чили.

Двубоят в Залцбург бе анонсиран с участието на Тийм, но 48 часа преди него Доминик се оттегли от тима. Официално - заради преумора.

"Разбира се, бихме искали той да ни помогне - каза съотборникът му в австрийския състав Денис Новак. - Но е сериозно, когато лекарите кажат, че не бива да играеш".

Треньорът на Тийм - Гюнтер Бресник, също говори по темата, след като в австрийски медии се появиха дори информации, че причината е тежък сърдечен проблем и нещата са много по-сериозни от обикновена умора.

"Притеснително е, че нямаме още никаква диагноза и никой не успява да разбере на какво се дължи тази преумора - каза треньорът. - Доминик не се чувстваше добре още в Мелбърн, а и преди това на подготовката. Разбира се, че съм притеснен! Когато здрав човек като Дом прави настинки три пъти за шест седмици, тече му кръв от носа още по време на втори сет в мача, а сега не може да тренира... Разбира се, има притеснение."

Тийм е минал пълни кръвни изследвания, но диагноза продължава да не е поставена. Лекарите са уверили Бресник, че не става дума за проблем със сърдечния ритъм, който не е нарушен.

Световният №8 се очакваше днес да пристигне в Залцбург при отбора и да опита да се включи в тренировката на облекчен режим, без да има шанс да играе. Просто, за да е близо до съотборниците и да ги подкрепи.