Ашли Барти, която се отказа на върха преди месеци, когато бе №1 в женския тенис, продължава да твърди, че това е правилното решение и не е съжалявала дори за миг, че го е взела.

Австралийката игра голф във Великобритания този уикенд на благотворителен турнир в меката на този спорт - Сейнт Андрюс, на около 600 км от Лондон, където горяха страстите от мъжкия и женския финали на "Уимбълдън".

"Не съм гледала дори минута - призна Ашли, която е миналогодишната шампионка в Лондон, но не защитава титлата си заради оттеглянето. - Всъщност, сега гледам също толкова тенис мачове, колкото и докато играех - николко. Имам по-интересни занимания. Не съжалявам за решението си, беше навреме и бе премислено. Чувствам се отлично, правя други неща, които ми доставят огромно удоволствие. Голф, пътувания, срещи с приятели, някои бизнес начинания у дома, в Австралия. Имам време за хората около себе си и за себе си.

Съжалявам, ако някой е разочарован, но не гледах финалите на "Уимбълдън". Радвам се, че Онс и Елена (Жабюр и Рибакина) стигнаха до мача за титлата, и двете са страхотни момичета. Също така - много се радвам за Ник (Кирьос), когото познавам от 12 години, отлично постижение. Но не гледах мачовете.

Преди няколко седмици отидох при приятели в Бризбън и взех ракетата, играх на турнир с любители, беше голям кеф. И интернет полудя, всички пишеха, че "Аш Барти се завръща". Още веднъж - съжалявам, че ще ви разочаровам. Нямам такива намерения.

Всъщност, приятелите от тура са единственото, което ми липсва от тениса. Не виждам хора, с които ми беше приятно. Но винаги мога да се видя с тях, когато сезонът приключи в края на годината, нали?"

Барти коментира пред британските медии и великолепното представяне на новата номер едно Ига Швьонтек, която навъртя серия от 37 мача без загуба до "Уимбълдън".

"Невероятен талант, виждаше се още от съвсем ранна възраст - каза Ашли. - Тя е и много добър човек, много скромна и упорита. Ще стигне до самия връх в играта, нямам съмнения. Ще спечели купища титли.

Но пък в женския тенис конкуренцията е огромна и нищо чудно след година да има още една толкова силна млада състезателка. А защо не и повече. Да не говорим, че вече има поне 10 топ тенисистки, способни да спечелят всеки голям турнир."