Премиерът на Сърбия пое вината за фиаското със зараза от Covid-19, което сполетя тенис турнирите "Адриа Тур" и хвърли огромна вълна от критики към Новак Джокович.

Световният №1 в играта организира серията надпревари, но след положителните тестове, които дадоха той и съпругата му Йелена, както и Григор Димитров, Виктор Троицки и Горан Иванишевич, инициативата се превърна в повод за нападки.

"Уважение за Джокович и пълна подкрепа. Той се опита да направи нещо добро за целия регион - каза премиерът Ана Бърнабич в телевизионно предаване. - Искаше да остави политиката настрана и да помогне на млади тенисисти със събраните средства. Желанието му бе да видят хората звезди на световния спорт на живо.

Вината е наша, не негова. Ние не направихме достатъчно да го подкрпим с анализи, с мерки за безопасност. Оставихме Новак сам, а сега критиките са върху него.

Обвинявайте мен и оставете Джокович на мира!"

В същото време водещият епидемолог на страната Зоран Радованович отиде още по-далеч в посочването на тези, които са отговорни за случилото се.

"Новак го сложиха на много тънък лед и бе ясно, че той ще се пропука - каза специалистът. - Ситуацията в страната с епидемията бе далеч по-лоша, отколкото на него му бе представено.

Джокович искаше да направи нещо позитивно, но трябваше да бъде предупреден от властите за истинските размери на опасността.

Естествено, политиците нямаха нищо против да запишат точки от популярността на хората, които Новак доведе в Белград..."