Похвали от най-високото място в родината си чу Даниил Медведев, който в неделя вдигна купата на шампион на Финалите на ATP в Лондон.

Руснакът обърна Доминик Тийм и спечели трофея, затвърждавайки много силен период от вече 2 години, в които е неизменна част от топ 5 на елита на мъжкия тенис.

"Вие се представихте блестящо на целия турнир в Лондон - пише в телеграма от президента Владимир Путин, цитирана от ТАСС. - Демонстрирахте страхотна подготовка, класа и борбен дух. Бяха красиви и напрегнати мачове. Вашата победа продължава традициите на руската тенис школа, поздравявам ви!"

Медведев сигурно е трогнат, но има и други грижи. По време на заслужената си почивка след сезона, той даде няколко интервюта, а в едно от тях - за CNN, обяви сериозните си съмнения, че ще играе на старта на следващия сезон в Австралия.

Хаосът и неяснотите около провеждането на първия турнир от Големия шлем за 2021 г. в Мелбърн продължават, като забрана на местното правителство поставя играчите в ситуация да нямат време за подготовка заради задължителна карантина. Организаторите ще отложат надпреварата, но и това се оказва нелека задача заради претоварения календар.

И засега не се знае кога (все пак без въпрос "дали" все още) ще е Australian open.

"Ще пътувам за Австралия само, ако ни бъде гарантирана възможност да се готвим нормално - каза Медведев. - Ако нямаме такава да играем и тренираме в карантинния период, не мисля, че някой сериозен тенисист изобщо ще отиде. А може и турнир да няма.

Не става дума за това, че да си в карантина е скучно. Не се оплаквам за това и не мрънкам, тук говорим за тенис, за професионален спорт и нуждата от адаптация и тренировъчен процес.

Ще бъде опасно за здравето ни да ни пуснат от стаите след 14 дни изолация, и да играем по пет сета.

Чувам, че има идеи как да организират да тренираме във фитнес и на затворен корт в хотела, а това би било важно и променя донякъде нещата. Но в настоящата ситуация и при тези условия, които в момента знаем, не мисля, че ще пътувам."