Серина Уилямс официално обяви, че приключва професионалната си спортна кариера след Откритото първенство на САЩ.

Последният турнир от Шлема за сезона стартира на 29 август, като той ще е последен и за една от най-великите спортистки в историята изобщо.

Освен това US Open ще е последният шанс на Серина да достигне рекордното постижението на Маргарет Корт от 24 титли в Шлема, което тя толкова дълго преследваше, но изгледите това да се случи не са големи.

След миналогодишния "Уимбъдлън", Серина прекара повече от година далеч от корта, а новината за нейното отпадане идва часове, след като тя постигна първата си победа от над 14 месеца насам.

Малко над месец преди 41-ия си рожден ден, голямата шампионка използва профила си в Инстаграм, за да съобщи новината. Цялата истина за нейното отказване ще стане ясна с публикуването на септемврийския брой на списание "Vogue", a с поста в социалните мрежи тенисистката само загатна за какво става въпрос.

"Идва момент в живота, в който човек трябва да избере да продължи в различна посока. Този момент винаги е труден, когато обичаш нещо толкова силно.

За мен това е тенисът, но сега обратното броене започна. Моят фокус вече е да бъда майка, както и да открия една нови и различна Серина. Сега обаче ще се насладя на следващите няколко седмици".

Макар последните години след раждането на нейната дъщеря да не бяха сред най-успешните за Серина на корта, в продължение на над 15 сезона тя брутално доминираше женския тенис.

Американката спечели 23 титли от Шлема, четири златни олимпийски медала със сестра си Винъс, а общата й бройка титли от ниво АТР е 73.